Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi behandlas som om vi vore skurkar"

Peter Thron och Ramiza Gerzic är grannar och bor på samma gård i Brickebacken. De är helt överens om en sak: Sedan Öbo sålde deras hyreslänga till Västerstaden har det blivit mycket sämre.

Annons
Ramira Gerzic och Peter Thron bor på Björkrisvägen i Brickebacken. De tycker att fastighetsbolaget behandlar hyresgästerna respektlöst.

– Det värsta var när folk från hyresbolaget gick runt och frågade om hyresgästerna levde på socialbidrag. I så fall var de inte välkomna att bo där, berättar Peter Thron.

För precis ett år sedan beslutade kommunen att sälja ett antal utvalda fastigheter som varit i Öbos regi. Många av hyresgästerna var kritiska och NA översvämmades av missnöjda insändare.

Svåra att få tag påNär NA åker till Bricke-backen för att prata med hyresgäster som varit med om försäljningen så är kritiken inte mindre.

Alla de hyresgäster som NA träffar tar upp samma problem: Det går inte att få tag i folk från Västerstaden på telefon, ingen dyker upp och åtgärdar fel som anmäls och det är skräpigt och skitigt på gårdarna och i tvättstugan. Dessutom behandlas många av dem utan respekt.

– Som vi vore skurkar, som Peter Thron uttrycker det.

"Stor skillnad"

Han och Ramiza Gerzic bor grannar på Björkrisvägen.

De sitter utomhus och pratar och berättar att sammanhållningen på deras gård alltid har varit bra. Fast under de sista halvåret ser han en skillnad. Peter har sina föräldrar i Brickebacken, på en adress där Öbo fortfarande är fastighetsägare.

– Det är stor skillnad. Där finns det värdar som tar hand om folk och ser till att det är rent. Här är det ingen som städar eller tar bort grus efter vintern. Det håller på och förfaller, säger han.

Blev misstänksam

Redan när han hörde om Öbos försäljning blev han misstänksam och skrev på protestlistor. Han var så nöjd med Öbo.

– Men vad hjälpte det. Egentligen skulle jag vilja flytta men jag har kostat på min lägenhet så jag måste bo kvar.

– Allra värst är den respektlöshet som Västerstaden visar oss hyresgäster. En kompis som bor här fick frågan om han levde på socialbidrag. Det gick runt ett par snubbar på området och frågade. I så fall så ville de inte ha honom där. Hur kan man säga något sådant? Man borde anmäla dem, säger han.

”Ingen bryr sig”

Ramiza har bott i området i sammanlagt fyra år, på tre olika adresser. Hon är mest missnöjd med tvättstugan.

– Ringer man för att be om hjälp eller berätta något så är det ingen som bryr sig. Det är jättesvårt att komma fram, ingen svarar, säger hon.

På granngården står Mirvat Malki med sin mobil-telefon i handen. Hon har hamnat i telefonkö och väntar på att komma fram till sitt försäkringsbolag när NA tittar förbi hennes balkong. Hon vill inte vara med på bild men säger att hon är så besviken. Och att vi gärna får framföra klagomålen. Själv har hon gjort det massor med gånger utan resultat.

"Titta så det ser ut"

– I september har jag bott här i tre år. Jag har trivts jättebra. Men nu får vi ingen information och när jag ringer till Västerstaden så är det ingen som svarar. Kontoret ligger i Göteborg. Och det finns ingen personal i Örebro. Det klart att det blir problem, säger hon.

– Titta så det ser ut, säger hon och pekar på en överfull papperskorg, där bananskal och papper har ramlat ut på backen.

– Så här såg det aldrig ut tidigare, då kom det någon från Öbo och tömde korgen. Och när man ringer och påtalar det så bryr de sig inte, säger Mirvat och suckar.

Mer läsning

Annons