Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi behöver ha en större bredd på rekryteringen”

 – Det är dags att damma av den utredning om nämndemännen, som gjordes för en del år sedan, men som inte ledde någon vart. Vi behöver öppna för en friare rekrytering till uppdraget.

Annons

Det säger riksdagsledamoten Johan Pehrson (FP), som är partiets talesman i rättspolitiska frågor. Han tycker att NA:s artiklar om nämndemännen pekar på ett problem i rättsväsendet, som behöver rättas till.

– I en utredning för åtta år sedan förslogs att en del nämndemän skulle kunna utses i en fri kvot. De skulle alltså inte nomineras av politiska partier. Vem som helst skulle kunna föreslå kandidater till att bli nämndeman, säger Person, som också påpekar att alliansens rättspolitiska grupp i våras lämnade förslag om att bredda rekryteringen till nämndemannatjänstgöringen och hur den kan moderniseras.

En fri kvotDen utredning han talar om heter SFS 2002:61 Framtidens nämndemän.Där föreslår utredningen att 20 procent av nämndemännen på försök ska rekryteras i en fri kvot. Tjänstemän i landsting och kommuner skulle få i uppdrag att kontrollera att föreslagna personer skulle vara lämpliga för uppdraget.

Utredningen kan också tänka sig att den här fria kvoten kan bli större om försöket faller väl ut.

– Det blev inget av den här utredningens förslag, men jag tänker ta upp det i riksdagen direkt efter valet, säger Johan Pehrson. Om jag blir omvald, tillägger han försiktigtvis.

Mer läsning

Annons