Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi får inte glömma”

Över 90 år har gått sedan hundratusentals människor i mördades i ett folkmord i Turkiet. I Syrianska kulturcentret i Varberga hölls i går en minnesgudstjänst för offren.

Annons
Anförande. Fader Jacob Kasselia var en av talarna under gårdagens minnesgudstjänst över offren för folkmordet i Turkiet, 1915.

– Vi får inte glömma, och i Sverige bor närmare 100 000 syrianer, greker, armenier och greker. De allra flesta av oss är ättlingar till folkmordets offer, säger Hanna Altunkayak, lärare i syriska språk, och en av arrangörerna.

För nästan exakt ett år sedan, den 11 mars 2010, tog Sveriges riksdag beslut om att erkänna folkmordet som ett historiskt faktum.

– Därför ska vi nu försöka göra den här dagen till en tradition, och det kommer att ske även på andra platser i landet, säger Hanna Altunkayak.

1915 inleddes folkmordet på hundratusentals män, kvinnor och barn.

– Ingen skonades, många slängdes ned levande i brunnar som förseglades efteråt, människor sattes i båtar och knuffades överbord och lämnades att drunkna. Människor massakrerades med svärd, kvinnor våldtogs, föräldrar slaktades inför ögonen på sina barn, berättar Hanna Altunkayak.

Döpt efter vapen

Folkmordet har fått namnet ”seyfo” (svärd) efter vapnet som många massakrerades med.

– Sju- och åttaåringar mördades bara för att de var syrianer, armenier eller kristna. Sjuttioåriga kvinnor mördades för att de inte ville byta religion, alltså konvertera till islam, säger Hanna Altunkayak.

Sverige och flera andra länder har erkänt folkmordet som en realitet. Men Turkiet nekar hårdnackat att erkänna. Hanna Altunkayak vill att ska Sverige påverka Turkiet för ett erkännande.

– Regeringen har varit väldigt passivt efter riksdagsbeslutet, det har inte hänt ett dugg på ett år, säger han.

Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S), som deltog, är av samma åsikt:

– Regeringen har tyvärr inte agerat på riksdagens uppdrag, man har helt nonchalerat det här beslutet, säger hon.

Försoningsprocess

För Turkiet handlar det om att konstatera att det skedde ett folkmord 1915, menar hon.

– Men också att hitta en försoningsprocess så att inte konflikterna lever kvar.

Johan Pehrson, (FP) ledamot i riksdaens justitieutskott är tveksam till vilket sätt Sverige ska kunna påverka Turkiet för ett erkännande.

– Det finns en markering från Sveriges riksdag, tydligare kan det inte bli, säger han.

Men skulle inte Sverige driva frågan i EU? Turkiet knackar ju på för ett medlemsskap?

– Det finns många frågor som vi pratar med Turkiet om. Sverige vill att Turkiet ska bli medlemmar, och inom den ramen är detta en del, säger Johan Pehrson.

Fullsatt. Syrianska kulturcentret var fullsatt till sista bänk under minneshögtiden. Närmast kameran ses Johan Pehrson (FP), en av de som besökte sammankomsten.

Mer läsning

Annons