Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill inte låsa oss vid en teori"

Polisen har nu startat förhören med elever och personal som fanns med på lägerskolan där en 14-årig Örebroflicka, förra veckan, drabbades av allvarliga brännskador.

Annons
Lägerskolan med klassen från Navets skola skedde vid eldstaden utanför Sandvad sportstuga mellan Odensbacken och Kilsmo.

Hon vårdas på intensivvårdsavdelningen vid Linköpings Universitetssjukhus. Läkarna uppgav på måndagen att tillståndet är allvarligt men stabilt.

– Vi hoppas att förhören och den tekniska undersökningen ger svar på vad som hände, säger kammaråklagare Magnus Oscarsson i Örebro.

Det var under en lägerskola i Sandvad i Östernärke flickan skadades. Det som hänt är rubricerat som vållande till kroppsskada.

Vätska orsaken

– Vissa saker tyder på att brännbar vätska är orsaken. Men vi låser oss inte vid någon teori. Först vill vi ha förhörsuppgifter och svar från tekniska undersökningen, säger Mikael Nyqvist, chef för den enhet på länskriminalen som utreder fall där barn och ungdomar drabbats.

14-åringen satt vid en lägereld tillsammans med några kamrater då lågor från elden plötsligt slog upp mot henne och orsakade allvarliga brännskador. En kamrat slängde en jacka över flickans ansikte och huvud och skyddade på så sätt den delen av kroppen.

Olyckan hände i onsdags och den tekniska undersökningen på platsen utfördes i fredags.

Varför dröjde undersökningen till fredagen?– På torsdagen fick vi anmälan från skolan om det som hänt. Det bästa hade naturligtvis varit om vi fått veta direkt och kunnat undersöka innan några andra varit där. Nu blev det inte så. Men vi tror att förhör och tekniska analyser kommer att ge oss en klar bild av vad som hänt, säger Mikael Nyqvist.

Åklagare Magnus Oscarsson har ingen teori om vad som är brandorsaken.

– Det är en uppgift för tekniker och brandexpertis.

Förhören med elever och personal beräknas vara klara under den här veckan. Material från tekniska undersökningen sänds på analys till Statens kriminaltekniska laboratorium.

Mer läsning

Annons