Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill värna dragspelskulturen”

För tredje året i rad hålls en stor dragspelsträff i Örebro. 150 personer samlas för att umgås och spela tillsammans. – Det är en så glad stämning, säger Lisa Wenerklang, 14 år.

Annons
Isak Andersson, 8 år, var den yngste som uppträdde under lördagens dragspelsträff i Brunnsparken. Han sjöng tillsammans med bandet Bröderna Trück.

Dragspelsentusiaster från hela Sverige har samlats i Örebro. Det är Frosinisällskapet som arrangerar Örebroträffen, som pågår fredag till söndag, tillsammans med Sveriges dragpelares riksförbund (SDR), Örebro kommun och Studiefrämjandet.

– Vi vill värna dragspelskulturen som håller på att försvinna, berättar Robert Jensen, ordförande för Frosinisällskapet, en ideell förening som jobbar för att bevara dragspelsmusiken från främst 30- och 40-talet.

– På den här Örebroträffen gör vi framför allt en ungdomssatsning. Förra året var det ungdoms-SM i dragspel, nu har ungdomarna varit ute och spelat på olika ställen i Örebro. Det är också en del i 750-årsfirandet.

Dragspelarna har hyrt stugor på Gustavsvik och när de inte uppträdde på stan eller i Brunnsparken på lördagen så umgicks de och spelade tillsammans på campingen.

– Vi vill få fler yngre att spela dragspel, fortsätter Robert Jensen som tror att många som valt att spela dragspel på Kulturskolan gör det hemma och för sig själv.

Och det tycker han är synd. Dragspel är, menar Robert ett socialt instrument och fler borde samlas och spela tillsammans. Det tycker också Lisa Wenerklang, som är 14 år, och som har spelat dragspel sedan hon var sju. Hon uppträdde tillsammans med andra ungdomar i en mixad grupp under ledning av sin egen pappa Stefan Wenerklang.

– Jag är ju uppvuxen med dragspelsmusik och det låg nära till hands att jag också började spela, säger hon och nickar åt sin far som står i närheten.

Vad är det som gör att du fortsätter?

– Det är en så glad stämning, alla kan spela med alla. Många kan samma låtar och det är en stor gemenskap.

Vad får du för reaktioner när du berättar för folk att du spelar dragspel?

– De flesta säger ”oj, vad coolt” eller ”vad tufft”.

Robert Jensen menar också han att dragspel har fått en hippare framtoning.

– Det har gått från att vara fjantigt och tråkigt till lite hippt och udda. Nu finns dragspel med i många pop- och rockband, säger han.

LyckoKram. I mitten syns Lisa Wenerklang. Hon har spelat dragspel sedan hon var sju år, nu är hon 14.
TrÜck på Scen. 150 dragspelsentusiaster samlades i Örebro i helgen och spelade tillsammans.
Laddar. Jesper Lindholm från Trollhättan, i randig tröja, ska snart upp på scenen.

Vem var Frosini?

Pietro Frosini (1885-1951) föddes på Sicilien. Redan som fyraåring fick han ett dragspel och eftersom han begåvats med absolut gehör kunde han snart spela valser, polkor, ouvertyrer, operor med mera direkt från minnet.

Pietro började komponera och vid tio års ålder gjorde han sin första komposition som han kallade ”Sweet memories”.

Pietros rykte spred sig snart även utanför hemstaden. Svenska Frosinisällskapet bildades 1984 i Söråker.

Läs mer på föreningens hemsida frosinisallskapet.net.

Mer läsning

Annons