Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Visst påverkas vi av vår omgivning”

– Jag formas som människa av var jag bor. Här i Vivalla finns invånare från 100 länder som talar kanske 50 olika språk. Det är en resurs som måste få genomslag. Jan Zetterqvist är socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige och bor i Vivalla sedan 20 år tillbaka.

Annons
På hemmaplan. Jan Zetterqvist, S-ledamot i kommunfullmäktige, på torget i Vivalla centrum är en mötesplats där Margit Andersson startat en marknad en dag varannan vecka.

Liksom många ytterområden är Vivalla underrepresenterat i politiken. De flesta förtroendevalda bor i city, visade en kartläggning NA gjorde häromdagen.

I Vivalla finns två, förutom Jan Zetterqvist även Najah Ericsson-Tali, M.

Spelar politikernas bostadsadress någon roll för vilken politik som förs?

– Visst påverkas vi av vår omgivning. Jag har drivit Vivallafrågor i partiet därför att jag ser vilka behov som finns här.

Inget stort hinder

Men Jan Zetterqvist tycker inte att Vivallas politiska underrepresentation varit något stort hinder.

– Det kunde vara bättre men vi är inte förbisedda. Särskilt efter omvalet 2010, när S fick 78 procent av rösterna i Vivalla har det varit lätt att få gehör inom partiet. Partiet känner en förpliktelse att leverera.

Under Jan Zetterqvists 20 år i Vivalla har stadsdelen förändrats. Åldersstrukturen är helt annorlunda, en tredjedel av invånarna i Vivalla är under 15 år, 7 procent är pensionärer mot 20 procent i kommunen.

Arbetslösheten är tre gånger högre i Vivalla än i övriga Örebro, 1 000 av kommunens 6 000 arbetslösa bor i Vivalla, inkomsterna är lägre, liksom utbildningsnivån.

Alltför dyster bild

Omsättningen av invånare är hög, 1 000 av stadsdelens 6 800 invånare flyttar ut varje år och 1 000 nya kommer. Och dominansen av invandrare är mycket starkare nu än då.

– Men mediabilden är alltför dyster, menar Jan Zetterqvist, och den spelar roll på folks självkänsla och stolthet. Många jag talar med reagerar på mediabilden som de tycker visar en stadsdel med olyckor, våld och elände. De känner inte igen sig.

– Folk trivs här, och jag trivs, och man uppfattar Vivalla som en lugn och trygg plats.

Ingen kändis, men ...

Jan Zetterqvist ser sig inte som en politisk kändis i Vivalla. Men det händer att folk kommer fram till honom med synpunkter och idéer.

– Jag är medveten om människors villkor och behov här. Skolan och jobben är viktigast, inget slår det. Skolan måste kompensera vad föräldrarna inte klarar av.

– Faktum är att eleverna i Vivalla redan nu presterar bättre än vad de har förutsättningar för, men det måste bli ännu bättre.

– Och när det gäller jobb och utbildningsplatser så pågår det mycket nu i Vivalla.

Vivalla om tio år

Om segregationen i Vivalla säger Jan Zetterqvist:

– Segregation är inte bra någonstans. I Adolfsberg är det 100 procent infödda svenskar, det är ännu mer segregerat än Vivalla.

Hans vision för Vivalla om 10 år:

– Vi lever i en allt mera globaliserad värld. Om tio år har Vivalla utnyttjat kraften hos alla unga som bor här.

– De kommer från världens alla hörn, talar massor av språk och har kontakter i länder vi knappt känner. Förr eller senare måste det få genomslag.

Här hittar du kartan över var Örebros politiker bor.

Mer läsning

Annons