Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vivalla först medlaptop till eleverna

Vivallaskolan blir i höst den första grundskolan i Örebro som erbjuder en bärbar dator till varje elev – redan i årskurs 7.

Annons

– Vi har hittills utbildat för framtiden med gamla redskap. Trots att nästan alla vuxna använder datorer som sitt arbetsredskap ligger grundskolan kvar på stenåldersnivå här i Örebro. Det vill vi ändra på, säger rektor Fredrik Nordvall.

– Dels är det en integrationsfråga, dels är det ett sätt att locka fler elever till vår skola och utveckla pedagogiken. I dag har uppåt 90 procent av Vivallaskolans elever invandrarbakgrund, fortsätter han.

Hoppas locka eleverDe senaste tre åren har bara tre-fyra elever från Lundby valt att fortsätta i Vivallaskolan i sjuan, åttan och nian, trots att det borde vara det närmaste valet för de 25-tal som lämnar årskurs 6 i villaområdet Lundby.

– När vi nu som första grundskola i kommunen erbjuder en bärbar dator till alla i årskurs sju hoppas vi att det ska locka inte bara elever från Lundby utan även från andra delar av stan, säger Fredrik Nordvall.

FalkenbergHan har sneglat på grundskolorna i Falkenberg som var först med att införa det så kallade 1–1-projektet, alltså en dator till varje elev.

– Jag vet inte varför intresset inte varit större här. Ekonomiskt räknar vi med tvåtusen kronor per elev och år. Då ingår bland annat dator, support, försäkring och utbildning av lärarna.

Projekt i tre årVivallaskolan har i dag 60 egna elever som nästa termin fortsätter i årskurs 7. Ett 25-tal elever från Lundby har företräde, men rektor Nordvall räknar med att kunna ta emot totalt 90 elever i årskurs 7 till hösten.

– Vi har budgeterat för 160 000 kronor första året. Tanken är att 1–1-projektet ska pågå i tre år och sedan permanentas för alla i årskurs 7,8 och 9. Vi spar ju in pengar på bland annat färre böcker.

En digital lärplattform ska dessutom ge föräldrarna en lättare överblick hur det går för sitt barn, närvaro med mera.

– Det finns egentligen bara fördelar, tycker Andreas Gillberg, administrativ samordnare. I många ämnen går det inte att få det senaste genom böckerna. Nu satsar vi på en kombination av både böcker och IT. Samtidigt som vi kan lära ut i skolan hur och var man ska söka relevant information.

Mer läsning

Annons