Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vivallaskolan - ettlugnt och tryggt ställe

Folkhälsoinstitutet har frågat sexor och nior i hela Sverige hur de mår. Vivallaskolan i Örebro är en av de skolor som fick bra resultat när det gäller mobbning.
– Vår skola är verkligen ett lugnt och tryggt ställe, säger Khaire Mohammed Ali i 9D.

Annons

Det är en helt unik studie. Det här är första gången alla barn i årskurs sex och årskurs nio i hela Sverige har svarat på frågor om hur de mår. 172 000 barn har svarat.

Eleverna har bland annat svarat på frågan:”Har du sett någon som har utsatts för taskiga saker av andra elever i din egen klass?”

Svaren från eleverna har rangordnats. På Folkhälsoinstitutets hemsida kan du se hur just din skola ligger till jämfört med andra skolor i Sverige.

Vivallaskolan i Örebro är en av de skolor som fick väldigt bra resultat när det gäller mobbning. Eleverna och lärarna som vi träffar på skolan är inte förvånade.

Någon kan alltid trösta– Under hela nian har jag aldrig sett en enda person som har blivit mobbad, säger Son Thanh Nguyen som går i 9D.

– Det här är nog den bästa skolan i Örebro tror jag, säger Khaire Mohammed Ali.

Visst händer det att elever hamnar i slagsmål, säger han, och visst händer det att folk snackar bakom ryggen eller skojbråkas. Men det är inte så vanligt.

– Om du har blivit sårad finns alltid någon som kan trösta, säger han.

De elever och lärare på Vivallaskolan som vi pratar med ger samma förklaringar. En förklaring är att lärarnas arbetsrum ligger bredvid elevernas uppehållsrum. Lärarna är ofta ute bland eleverna även på rasterna och reagerar alltid om något händer.

– Lärarna är schyssta, de frågar vad man har gjort i helgen och så, säger Anton Bandak som går i 9A.

– Lärarna känner oss som människor också, inte bara som elever, säger Jawahir Yassin som går i samma klass.

En annan förklaring som flera nämner är att här finns elever med olika bakgrund. Det leder till att man inte reagerar om någon ser annorlunda ut.

– Folk bryr sig inte om vad man har på sig här, säger Khaire Mohammed Ali.

Ledarskap och pedagogikLilly Eriksson är utredare på Folkhälsoinstitutet. Hon säger att de trodde att skolor i rika områden med låg arbetslöshet skulle få bättre resultat, men så är det inte alls.

– Det betyder ju att det går att påverka. Det handlar om ledarskap och pedagogik, säger hon.

Khaire Mohammed Ali flyttade från Somalia till Kiruna när han gick i femman. Där var det svårt att hitta någon att umgås med, säger han, och det fanns rasister som retade honom. I Örebro blev han välkomnad.

– Här finns det alltid någon att umgås med och det finns alltid människor som tar hand om de nya som kommer och visar vägen och så.

Mer läsning

Annons