Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrede kan ha drivit serievåldtäktsmannen

Våldtäkter kan delas in i tre olika kategorier. De är vredesvåldtäkter, maktvåldtäkter och sadistiska våldtäkter.

Annons

– Indelningen är schabloner men ger en vägledning. Övergreppen kan spegla olika personlighetstyper, säger Bengt Jarl, psykolog på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

– Vredesvåldtäkterna är vanligast. En amerikansk undersökning har visat att 70 procent av undersökta våldtäkter tillhör den kategorin, berättar han.

Bengt Jarl har ägnat mer än 25 år av sitt yrkesliv åt forskning om sexualbrott och vård av sexualbrottslingar. Han utvecklar beskrivningen av våldtäkter.

Vredesvåldtäkter. Våldtäktsmannen expressiv och är styrd av plötsliga impulser.

– Ganska mycket våld kan förekomma, gärningsmannen behöver få utlopp för vrede och frustration, säger Bengt Jarl.

Personen är ofta lite missanpassad och marginaliserad, kan känna sig otillräcklig. Missbruk kan finnas i bilden, som påverkar att personen blir våldsam. Men Bengt Jarl menar att missbruket inte är orsaken till övergreppen, det är annat som påverkar.

– En kränkning. Den kan ha hänt nyligen eller ligga långt bak i tiden och utlösas av senare händelser. Personen känner sig kränkt, mår mycket dåligt och behöver få utlopp för känslorna.

Men ett överfall kan skapa skamkänslor och att han mår ännu sämre. Vilket kan leda till ännu en våldtäkt. Det blir en ond cirkel.

Personlighetsklyvning?

Det förvånande är ofta att gärningsmannen på något sätt varit aktiv mot våldtäkter och övergrepp mot kvinnor. Det kan tyda på en personlighetsklyvning, Bengt Jarl drar en parallell till den nyligen dömde före detta polischefen i Uppsala.

– Till slut mår personen så dåligt att han agerar som om han vill bli upptäckt. Det första överfallet kan ha gjorts avskilt i en skog, den sista nästan på polishusets trappa.

Maktvåldtäkter. Övergreppen är mer planerade och strukturerade, med utdragna förlopp. Gärningsmannen vill visa makt.

Sadistiska våldtäkter. Offret utsätts för ren tortyr. Den typen av våldtäkter är ovanliga, enbart fem procent enligt den amerikanska undersökningen.

Kan du säga något om våldtäkterna i Örebro?

– Av det lilla jag hört kan det vara vredesvåldtäkter. Men det ovanliga är att de verkar ha pågått under en lång tidsrymd. En gärningsman som styrs av vrede brukar vara yvig och avslöja sig snabbare, säger Bengt Jarl.

– Det är ett trauma för Örebro med så många överfall. Men jag tror inte våldtäktsmännen har påverkat varandra. Patienter har berättat för mig att inget yttre har kunnat påverka dem när de varit i sina aktiva perioder, säger Bengt Jarl.

Mer läsning

Annons