Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Medeltiden tillbaka i Wadköping

Kasta yxa, äta gris eller skratta åt en gycklare gick troligen hem hos människor för runt 1000 år sedan. Det gillades även av besökarna Wadköpings medeltida marknad.

Annons

Palmar Magnusson från Island hjälper till att kasta loss när vikingaskeppet Skarf ska åka en sväng på Svartån med betalande passagerare.

Man skulle kunna tro att det är han som borde styra båten eftersom han är kapten på en fisketrålare i Atlanten till vardags.

– Nej, grabbarna får slita. Att kunna ro en sådan båt är inte riktigt givet. Det kräver sin kunskap. Det handlar om att lära upp dem, säger Palmar Magnusson.

Det massiva grå skägget är tvinnat. På huvudet har en skinnbit som mössa och i övrigt är det kläder som en viking troligen skulle ha nickat gillande åt.

– Jag är född viking. Man lever livet och livet går ut på att utevcklöas elerl försöka det i alla fall, säger han lite filosofiskt.

Varför är det viktigt att vara med här?– Det är så att folk får se hur vi levde förr. Om du tappar rötterna tappar du dig själv. Det är det viktiga. Varje individ måste stå upp på sina fötter. Den kultur som vi gör i dag den kommer någonstans från och den utvecklas naturligtvis med tiden. Den är vad vi är, förklarar Palmar Magnusson.

Det är fullt av försäljare, gycklare och annat som man kanske skulle ha sett på en medeltida marknad.

– Det är mysigt. Det är stämningen, att alla som ställer ut verkligen ställer ut sig själva också, säger Johanna Meier Kjellström.

I ett svart tält finns representanter från Livrustkammaren i Stockholm på plats. Det är riddaklubben eller Livrustkammarens barnmuseiklubb.

– Vi åker runt på en hel del marknader i landet. Vår huvudgrej är att vi har med oss en replika av en barnrustning från 1610. Den är gjord för en tioårig prins, så får barnen prova den, säger Caroline Strandberg.

Riddare, rustningar och svärd lockar. Det är sällan tomt i Riddarklubbens tält.

– På sådan här medeltidsmarknader är det så himla mycket barn som tycker att riddargrejer är så coola. Det är bra sätt att väcka historieintresset, säger Caroline Strandberg.

Intill matståndet där det säljs allt från vildsvinsklämma till tjockkorv strosar Fatima da Silva och Emelie Skogkvist runt och njuter.

– Det är jättebra. Jag har aldrig varit på en sådan här marknad. Det är speciellt. Titta bara på den där karusellen som är egenhändigt gjord, säger Emelie Skogkvist.

Fatima Da Silva håller med om att marknaden, som arrangeras av Wadköpings marknadsgille, är speciell.

– Vi såg en vikingabåt när vi kom hit. Vi kanske ska ta en tur, säger hon.

Mer läsning