Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Se Porschen sicksacka i hög fart

Var filmen fejkad eller togs den verkligen när polisbilen jagade Porschen genom Örebros gator? Den frågan var central när tingsrätten avgjorde om en örebroare kört vårdslöst en natt i höstas.

Annons

I september 2011 var en örebroare i 30-årsåldern på en fest utanför Örebro. Eftersom han var nykter erbjöd han sig att skjutsa hem två av sina kamrater i den Porsche han tillfälligt hade fått låna.

Men det gick lite för fort när han kom in till stan. Vid Behrn arena fick en polispatrull syn på Porschen och tog upp förföljandet. Enligt poliserna körde Porschen i 110-140 kilometer i timmen och de kunde också se hur sportbilen sicksackade sig fram mellan filerna på Hertig Karls allé.

Trots att det var natt var det enligt poliserna en hel del trafik samt även flera fotgängare som korsade gatan.

Passagerare filmadeFärden filmades av en av passagerarna i Porschen och filmen kom att utgöra en central del när rättegången hölls för en tid sedan mot föraren. Enligt honom visade filmen att han inte kört så vårdslöst som åklagaren hävdade.

Men poliserna kände inte riktigt igen sig när de såg filmen. Som de kom ihåg det fanns det fler människor och bilar i rörelse än vad filmen visade.

Det fick åklagaren att ifrågasätta om filmen verkligen tagits vid det här tillfället. Åklagaren menade att det rörde sig om en efterhandskonstruktion – att männen helt enkelt fejkat genom att filma en arrangerad färd i samma bil.

Tingsrätten bedömer den som äktaTingsrätten noterar att filmen saknar tidsangivelse vilket annars brukar framgå. Polisernas tveksamhet väger domstolen också in. Men i slutänden kommer domstolen fram till att filmen faktiskt är äkta.

Bland annat syns en annan polisbil på filmen. En sådan bil deltog också i jakten på Porschen och befann sig ungefär på det ställe där den syns på filmen.

Att männen skulle ha en sådan tur att en liknande polisbil dyker upp på ungefär samma plats när inspelningen görs om är helt enkelt inte troligt, menar tingsrätten. Dessutom vittnade de två passagerarna under ed och det fanns ingen anledning för dem att ljuga.

Tingsrätten noterar dock att filmen inte visar hela trafiksituationen utan bara de delar som mobiltelefonen var riktad mot.

Fortare än 75 km/timmenFöraren, som hävdade att han kört i högst 75 kilometer i timmen på 50-sträckan, döms ändå för vårdslöshet i trafik. Hur fort han körde går inte att avgöra, men det handlade i alla fall om farter över 75 kilometer i timmen, enligt rätten.

Örebroaren döms nu till 50 dagsböter.

Mer läsning