Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme lovar ändradeöppettider för uteserveringar

Många krogägare kände sig kränkta när de utan förvarning fick veta att de skulle behöva stänga sina uteserveringar klockan elva i sommar. Men Staffan Werme (FP), ordförande i kommunstyrelsen lovar ändring.

Annons

– Vi ska ta upp det redan nästa vecka på onsdag, säger Werme.

Många krogägare rasade när de i förrgår på ett möte med kommunen fick veta att de skulle behöva stänga sina uteserveringar klockan elva på vardagar.

– Det kom helt oväntat och det känns oerhört kränkande att de bara slänger fram en sån här sak innan sommaren, säger Robert Sandqvist som driver baren och restaurangen Lilla Örebro.

Många vände sig till Tillståndsmyndigheten som har hand om serveringstillstånd. De visste dock inte om att reglerna hade ändrats.

– Jag tycker det är lite konstigt att vi inte blev inbjudna till mötet, det känns ju som om det hade varit bra om vi hade varit informerade, säger handläggaren Leif Andersson.

Men förrvirringen slutade inte där. Regeln att man inte får ha uteservering efter klockan elva på vardagar fanns nämligen redan. Faktum är att riktlinjerna har funnits ända sedan 1998.

Men jag var på uteservering efter elva flera gånger förra året, hade inte krogen tillstånd till det?

– Reglerna fanns på miljökontoret men det är polisen som delar ut tillstånd, svarar Mariel Nilsson, enhetschef på miljökontoret.

Polisens handläggningsenhet hade nämligen inte fått några krav på tidig stängningstid från miljökontoret förrän nu. Några omformulerade meningar i kvalitetskraven gör att polisen måste ta hänsyn till miljökontorets krav.

– Förut skickade vi iväg ansökningshandlingarna på remiss till stadsbyggnadskontoret och fick tillbaka den med deras synpunkter, nu får vi också synpunkter från miljökontoret, säger Christer Hjärtmyr på Örebropolisen.

Staffan Werme (FP), ordförande i kommunstyrelsen, säger att krogarna ska få ha öppet sent i sommar.

– Jag har pratat med nämnderna och vi ska gå tillbaka till de gamla stängningstiderna, säger Werme.

Ändringen ska de ta upp på ett nämndmöte nästa onsdag.

– Jag tror inte det finns några politiska skiljelinjer i frågan och vi borde kunna ändra det snabbt, alla vill vi ha ett levande centrum, säger Werme.

Han tror inte att någon har varit riktigt medveten om att regeln fortfarande finns kvar och erkänner att de har varit lite dåliga på att förnya gamla regler.

Många krogägare känner att den här händelsen inte är en enda olycklig slump utan ett resultat av att deras branch inte tas på allvar.

– Vi fick de nya reglerna för sommaren nu i februari trots att vi skulle fått dem långt innan. För att kunna planera verksamheten måste vi få tid på oss som i vilken branch som helst, dessutom trippar alla på tårna kring kommunen för alla är rädda att förlora sina tillstånd, säger Robert Sandqvist.

Mer läsning

Annons