Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroåkaren missade sista chansen att ta OS-plats: "Sa att han inte fick fram tävlingsdjävulen"

David Andersson har kvalat in till OS – men kommer inte bli uttagen av SOK.
Kommittén krävde att han visade att han hade topp åtta-potential i OS vid skridsko-EM i Ryssland fredag–lördag, men Örebroskrinnaren var inte ens nära.
– Det var väl ingen större hit, säger förbundskaptenen Mattias Hadders till TT.

Annons

LÄS OCKSÅ: Inte uttagen – men Örebroskrinnaren ger inte upp OS-hoppet: "Måste göra sitt livs lopp"

David Andersson, som tävlar för Örebroklubben SK Winner och som deltog i OS i Sotji för fyra år sedan, kommer alltså inte att få åka till Pyeongchang i februari.

Skridskoåkaren har fixat en OS-plats åt Sverige genom sina resultat på 1 500 meter, men eftersom Andersson inte uppvisat topp åtta-potential väljer Svenska olympiska kommittén, SOK, nu att tacka nej till platsen. Det står klart sedan Andersson missat den sista chansen att visa potentialen, när han var långt från täten på både 1 500 och 1 000 meter vid EM i ryska Kolomna fredag–lördag.

På 1 500 meter slutade Andersson först på 17:e plats, 6,5 sekunder bakom segrande ryssen Denis Yuskov.

– Det var väl ingen större hit. Han sa att han inte fick fram tävlingsdjävulen. Det var nästan som att han gav upp när han märkte att det inte fanns något att fajtas för, säger förbundskaptenen Mattias Hadders till TT.

Och lördagens 1 000-meterslopp blev inte särskilt mycket roligare. Anderson slutade på 18:e plats av 21 startande, över 2,5 sekunder efter ryssen Pavel Kulizhnikov, som tog guldet.

Därmed var EM – och OS-chansen – över för Andersson, som nu kommer att ladda om för att endera köra sprint-VM i Kina eller allround-VM i Nederländerna, två mästerskap som båda avgörs i mars. Men först väntar SM i Göteborg och världscupen i tyska Erfurt de två kommande helgerna.

Trollhättans Nils van der Poel, som kvalat in på 5 000 meter och som sedan tidigare är uttagen, blir därmed Sverige enda skridskoåkare vid OS i Sydkorea.

NA har förgäves sökt Andersson.

Örebroarna som missat sina OS-chanser

David Andersson, skridsko: Fixade en OS-plats åt Sverige på 1 500 meter, men SOK valde att tacka nej till den eftersom Andersson inte visat topp åtta-potential under säsongen.

Joakim Andersson, ishockey: Var med i svenska bruttotruppen och fick chansen i Karjala tournament i Behrn arena, men har varken visat OS-klass där eller med Örebro Hockey i SHL.

Anton Axellie, puckelpist: Öppnade säsongen fint och blev uttagen till världscuppremiären, men ådrog sig en knäskada under träning i november och har fortfarande inte kunnat göra comeback.

Axel Ekström, längdskidor: Ingår i A-landslaget och hade en rimlig möjlighet att ta en av fyra–fem svenska herrplatser på distanssidan, men har inte ens fått åka världscup i vinter på grund av återkommande förkylningar.

Sara Grahn och Johan Ryno, båda ishockeyspelare från Östansjö respektive Hallsberg, har däremot fortfarande bra chanser att bli uttagna till OS.