Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroåkaren på världscuppallen – bara slagen av olympiske mästaren: "Planen var enkel"

Han har kört OS, VM och varit tvåa på EM.
Men på lördagen fick skridskoåkaren David Andersson, som tävlar för Örebroklubben SK Winner, kliva upp på världscuppallen för första gången i karriären.

Det var i 1 500-metersloppet i världscupdeltävlingen i nederländska Heerenveen som David Andersson, 22, slog till med en andraplats i B-divisionen, bara slagen av regerande olympiske mästaren Zbigniew Bródka, Polen. Andersson tidigare bästaplaceringar i världscupen var en fjärdeplats förra säsongen, och en sjätteplats 2016. Båda över just hans specialdistans 1 500 meter.

"Dagens lopp var riktigt bra genomfört. Planen och taktiken var relativt enkel och har genomförts tidigare: På ytterbana och med en snabb öppning på de först 300 meterna var målet att få en fin rygg att följa på växlingsrakan, vilket också skedde", skriver förbundskapten Mattias Hadders, som var på plats i Heerenveen, på Svenska skridskoförbundets hemsida, och fortsätter: "Där kunde David åka avslappnat utan att ta i alldeles för mycket. Därefter fortsatte David vidare ut på yttern där det handlade om att koppla ett nytt grepp på parkamraten, och det genom att trycka på lite extra för att få ytterligare få en ny rygg att följa efter. Även detta satt och under det sista varvet var det bara att bita ihop och bibehålla åkningen utan att stressa för mycket."

De 20 bäst rankade åkarna kör i A-divisionen och där noterade 16 åkare bättre tider än Andersson, vilket gjorde honom till 18:e man totalt i världscupdeltävlingen. Svensken avancerade därmed till 26:e plats i världscupsammandraget.

Andersson kommer från Vänersnäs och körde OS i Sotji 2014, och tävlar sedan hösten 2014 för Örebroklubben SK Winner. Förutom OS har han även kört VM, och på allround-EM i Ryssland 2015 var han tvåa på 500-metersdistansen.

Andersson avslutar världscupdeltävlingen i Heerenveen med 1 000-metersloppet i morgon, söndag.