Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroare dödssjuk efter hundöverfall

Sedan drygt två veckor tillbaka vårdas Evas man nedsövd på intensiven. Allt på grund av ett rivsår från en hund som sprang lös.

Annons

En kväll i slutet av juli kom Evas man tillbaka från promenaden med ett långt rivsår på armen: En hund hade kommit springande och hoppat upp på honom i Oskarsparken. De tvättade och la om såret precis som akuten rekommenderade, såret slutade blöda och tanken var att åka till vårdcentralen nästa dag.

Så långt hann de aldrig. Morgonen därpå föll Evas man ihop på köksgolvet.

– Min första tanke var att det var en stroke. Vi fick åka ambulans in till sjukhuset med blåljus och sirener trots att vi bor nära, berättar Eva.

Det var inte stroke, det var en blodförgiftning orsakad av Capnocytophaga canimorsus, en bakterie som finns i de flesta hundars saliv. Under natten hade bakterierna hunnit sprida sig till blodet med en akut blodförgiftning som följd. När Evas man föll ihop hade han 41 graders feber. I drygt två veckor har han nu vårdats nedsövd på intensiven, och Eva vet att allt hänger på en skör tråd.

- Jag måste försöka fortsätta känna hopp, säger Eva.

Eva hade aldrig hört talas om att hundar bär på den här bakterien eller att konsekvenserna kan bli så allvarliga, särskilt för en person som liksom hennes man opererat bort mjälten.

– Det är ofattbart. Jag tänker: Vi som har rest så mycket, och blodförgiftning har aldrig ens funnits i vår föreställningsvärld. Och så händer det här hemma i Örebro.

Det är också därför Eva känner att hon vill berätta om vad som hänt.

– Det är angeläget att många får veta att det här finns.

Efter ett fall där en 61-årig fullt frisk kvinna blivit livshotande sjuk och fått bestående men skrev två Örebroläkare en artikel i Läkartidningen.

– Då ville vi framför allt att distriktsläkare skulle veta att ett litet hundbett kan ge upphov till en så allvarlig sjukdom, säger infektionsläkaren Ann-Sofi Duberg, som tillsammans med kollegan Martin Widlund skrev artikeln.

Det första fallet beskrevs på 70-talet, så bakterien är inte okänd, men bettet kan se oinfekterat ut och det tar tid att odla fram ett provsvar.

– Det finns även fallbeskrivningar där personer blivit smittade sedan familjens egen hund slickat på ett sår. Det är kanske inget man tänker på att det kan hända, säger Ann-Sofi Duberg.

Ändå ser hon ingen anledning till att folk ska gå runt och vara oroliga: Fallen är så otroligt få med tanke på hur många hundar det finns och att de flesta hundar bär på bakterien.

– Samtidigt är det viktigt att veta att risken finns om man blivit hundbiten eller haft nära hundkontakt med sår, och söka vård om man mår dåligt. Men egentligen är det viktigare för vårdpersonal att känna till det här än för allmänheten, säger Ann-Sofi Duberg.

I Örebro län upptäcks ungefär ett fall om året, och alla har inte blivit lika svårt sjuka. Särskilt farlig kan bakterien bli för den som har nedsatt funktion på något sätt, som till exempel en bortopererad mjälte. Blodförgiftningen kan då få ett mycket hastigt förlopp.

Att människor även i framtiden drabbas av bakterien kommer inte gå att undvika, säger Henrik Eliasson, infektionsläkare på USÖ.

– Det kommer att hända igen. Alternativet vore att avskaffa alla hundar. Men det man ska veta är att de här extrema fallen är sällsynta.

Henrik Eliasson tillägger att en sak som minskar risken förstås är om alla hundägare håller sina hundar kopplade.

– Något som man faktiskt är skyldig att göra.

Läs mer i onsdagens NA.

Capnocytophaga canimorsus

Bakterien finns i saliven hos majoriteten av alla hundar.

Hittades första gången hos en hundbiten patient 1976.

Under åren 1996–2009 finns 13 diagnosticerade fall i Örebro län.

Diagnosen kan vara svår, eftersom förloppet kan vara långsamt och området runt bettet kan se opåverkat ut och det tar tid att få fram ett provsvar.

Blodförgiftning som orsakas av bakterien är potentiellt livshotande, med risk för kvarstående funktionsnedsättning.

Fullt friska personer kan drabbas allvarligt, men risken är högre för personer som saknar en mjälte eller har nedsatt motståndskraft av andra skäl, som hög ålder eller alkoholmissbruk.

Var uppmärksam på infektionssjukdom som uppstår några dagar efter ett hundbett, även om själva bettet inte verkar infekterat. Stelkrampsspruta har ingen effekt.

Källa: Läkartidningen/infektionsläkare USÖ