Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroare dömd för fildelning

En 33-årig örebroare har dömts för brott mot upphovsrätten.
Mannen fälls för att ha fildelat 8 000 låtar.

I februari 2010 slog musikbolagens branschorganisation Ifpi till mot ett nätverk där upphovsrättsskyddat material fanns tillgängligt för nedladdning via en så kallad hubb.

Ifpi valde ut ett antal användare och kontrollerade vilka låtar de lade ut.

Därefter gick organisationen till polisen. En av IP-adresserna gick till en i dag 33-årig örebroares dator. Han åtalades senare för att ha fildelat 8 000 låtar.

Mannen har nu dömts mot sitt nekande för upphovsrättsbrottet.

Under rättegången hävdade 33-åringen att flera personer hade haft tillgång till hans dator och dessutom känt till hans användarnamn. Sambon, kompisar eller familjemedlemmar – alla kunde vara skyldiga.

Mannen medgav visserligen att han fildelat, men att det skedde senast 2004-2005. Efter det hade detta inte skett.

Tingsrätten anser dock att hans berättelse är en ren efterhandskonstruktion.

Tidigare har två andra personer i nätverket dömts för samma brott som 33-åringen. Straffet har blivit detsamma – villkorlig dom och 50 dagsböter.

Örebroaren blir dessutom av med sin dator som beslagtogs av polisen. Förklaringen är att datorn har använts som hjälpmedel vid ett brott.

Tidigare artikel o detta fall:

na.se 29/1: Misstänkt fildelare ställs inför rätta