Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroare förloraderättstvist om potens

Var trafikolyckan orsaken till mannens erektionsproblem?
Ledande doktorer kom till olika svar.
Men 49-åringen förlorade målet i tingsrätten – och blev 84 000 kronor fattigare.

I december 2003 var den 49-årige örebroaren med om en trafikolycka. Han drabbades av en nackskada och fick efter något år 44 000 kronor i ersättning av försäkringsbolaget.

Men kort efter olyckan fick han även stora besvär med ryggen, samtidigt som han fick problem med potensen.

Så löd 49-åringens version. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa ansåg att mannens problem inte hade något med olyckan att göra. Därmed motsatte man sig 49-åringens krav på ytterligare 96 700 kronor för nack- och ryggskadan samt 150 000 kronor för den sexuella oförmågan.

Ingen betvivlade att mannen verkligen hade de besvär som han beskrev. Den avgörande frågan var om det var olyckan som orsakat problemen.

Oenig expertis

I tingsrätten hördes en rad medicinska specialister för att försöka skapa klarhet i målet. Här fanns till exempel en professor emerita i urologisk kirurgi och en docent i neurologi.

Rygg- och nackbesvären var inte så komplicerade att avhandla. Nackskadan hade mannen redan fått tillräcklig ersättning för och ryggbesvären ansågs ha kommit långt efter olyckan.

Värre var det med den sexuella oförmågan. Här kom de medicinska specialisterna fram till olika svar. En urologspecialist var helt säker på att erektionsproblemen hade orsakats av trafikolyckan.

– Det finns ett uppenbart sambandsförhållande, sa han.

Ytterligare en läkare gav sitt stöd åt den teorin.

Mannens krav avvisades

Å andra sidan vittnade flera läkare om motsatsen. Det finns ingen medicinsk förklaring till varför en man skulle få potensbesvär till följd av en nackskada, förklarade en docent.

I stället förde man fram andra teorier. Problemen kunde bero på stress, högt blodtryck eller att mannen tidigare varit storrökare och led av sjukdomen kol.

Med så olika slutsatser kom tingsrätten fram till att även det här kravet skulle avvisas.

Det var upp till 49-åringen att bevisa att hans sexuella besvär berodde på nackskadan från olyckan. Det lyckades han inte med – problemen kunde lika gärna ha andra orsaker.

49-åringen får nu betala Trygg-Hansas rättegångskostnader.

Det handlar om 84 000 kronor i ersättning för bolagets arbete och vittneskostnader.