Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroare gripen i razzia mot vänsterextrema

En 18-årig man från Örebro greps i morse i ett tillslag mot flera personer som misstänks för en grov misshandel.

Annons

Polis har under morgonen gjort flera tillslag på ett 10-tal olika adresser i Mälardalen och Stockholm, skriver Eskilstuna-Kuriren på nätet. Enligt tidningen har ett okänt antal personer i Eskilstuna med kopplingar till Revolutionära fronten gripits.

En person har anhållits. Och enligt dokument från domstolen är den anhållne en 18-årig man från Örebro.

Gripandena kopplas till en utredning om grov misshandel den 14 september i år i centrala Stockholm, samt en utredning i Västerås om skadegörelse, olaga hot och två fall av grov misshandel i september 2012. Den 18-årige örebroaren ska dock inte ha kopplingar till Västeråsutredningen, enligt åklagaren. Han greps i Örebro på tisdagsmorgonen. 

Enligt Towe Hägg pågår insatsen fortfarande tidigt på förmiddagen. Hon vill inte säga hur många som har gripits, eller bekräfta uppgifterna om vilken grupp tillslagen riktats mot.

- Vi utreder inga misstänkta grupperingar, utan personer misstänkta för brotten, säger hon. 

- Det här är en intensiv dag som tog sin början tidigt i morse. Förhör har hållits och kommer att fortsätta i flera dagar, säger Carl Mellberg, åklagare som utreder misshandeln i Stockholm.

I Eskilstuna har fyra personer anhållits misstänkta för brott kopplade till de två utredningarna. Dessutom har en person anhållits misstänkt för förberedelse till grov mordbrand.

- Det har gjorts

mängder med beslag. Det handlar om brandbomber och gatustridsvapen, till exempel i form av egentillverkade spjut, säger Fredrik Wallén, informationschef vid Sörmlandspolisen, till TT.

 Vet du mer? Hör av dig till [email protected] eller 019-15 51 68

Bakgrund

I Mälardalen har det den senaste tiden skett ett utbrott av politiskt våld. Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp i regionen genomfört ett 30-tal attacker mot högerextremister, som i sin tur hämnats vid minst tre tillfällen. Det är främst organisationen Revolutionära fronten som antas ligga bakom attentaten. Säkerhetspolisen uppskattar att det finns omkring 100 brottsaktiva vänsterextremister. Enligt tidigare kartläggningar står vänsterextremister för ungefär hälften av de politiskt motiverade brotten i Sverige.