Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroare stoppas på länsbussarna

Från och med den 9 december stoppas örebroarna från att åka med på länsbussarna inom Örebro tätort.
– Vi måste snabba upp resetiderna för resenärerna i övriga länet, säger Thony Lundberg på Länstrafiken - som medger att det finns en risk för irritation bland örebroarna.

I dagsläget stannar exempelvis Frövi-bussen vid Lillåns skola och plockar upp örebroare som ska med in till centrala Örebro. Men om några veckor kommer länschaufförerna inte plocka upp resenärer inom Örebro tätort. Orsaken stavas snabbare restider.

– Vi har haft en hel del synpunkter från resenärer från övriga länet som ska in till Örebro att det tar för lång på grund av att bussen stannar och plockar upp örebroare längs vägen, säger Thony Lundberg som jobbar som områdeschef på Länstrafiken.

Så från den 9 december kommer landsortsbussarna på väg in till Örebro bara stanna för avstigande resenärer på busshållplatser inom Örebro tätort. Och på väg ut från stan stannar bussarna endast för påstigning – och inte för att släppa av folk.

– Det här innebär ju att det blir färre turer att tillgå för örebroare som brukar hoppa på länsbussarna. Samtidigt finns det väldigt många turer med stadstrafiken och de lila bussarna.

Det finns inte en risk för irritation hos örebroresenärer när chauffören inte plockar upp dem?

– Jo, det finns förstås en risk att det uppstår irritation. Därför kommer vi att mjukstarta genom att busschaufförerna informerar på hållplatserna varför de inte släpper på örebroarna, säger Thony Lundberg.

Har ni räknat på vad länsresenärerna kommer att tjäna tidsmässigt? – Nej, det har vi inte gjort än. Det vi vet är att vi inte alltid håller tidtabellen i dag. Vi får se hur det går innan vi gör några förändringar i tidtabellen.

Bernt Söderberg, huvudskyddsombud 

på Länstrafikens bussbolag Nobina, är inte speciellt orolig över att chaufförerna kommer utsättas för hot och våld i samband med de nya riktlinjerna.

- Nej, det är jag inte. Det kommer att vara en liten övergångsperiod. Sen kommer det nog att flyta på, säger han och fortsätter:

- Samtidigt är det vi busschaufförer som får ta skiten om det görs förändringar som inte alla är nöjda med. Men det är vi vana vid.

Här är alla linjer och busshållplatser som berörs!