Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroare vann i rätten- slapp tv-avgiften

Ända sedan 2005 har Radiotjänst jagat den 32-årige örebroaren.
Högarna av obetalda fakturor har växt, men 32-åringen har envist hävdat att han faktiskt inte har någon tv. Nu ger länsrätten honom rätt.

Allt började den 9 januari 2005 när Radiotjänst ringde på hos örebroaren för att göra en avgiftskontroll. I sina anteckningar från besöket skrev kontrollanten att 32-åringen var tv-innehavare och att han skulle betala avgift från den dag inspektionen ägt rum.

Fakturorna började skickas men 32-åringen betalade aldrig. I stället skrev han till Radiotjänst och berättade att han inte hade någon tv. När fakturorna fortsatte droppa skrev han nya brev, men inget hjälpte. Efter nästan fyra år hade skuldberget växt till 11 250 kronor.

I oktober 2008 kom ett beslut från Radiotjänst:

”Radiotjänst i Kiruna AB har beslutat att du ska betala tv-avgift till och med 081002. Du ska betala 11 251 kronor.”

Radiotjänst hänvisade till ett samtal från örebroarens syster, som haade ringt tre veckor tidigare och berättat för Radiotjänst att hennes bror inte hade någon TV-apparat. Örebroaren ringde då upp Radiotjänst och frågade efter alla de andra brev han hade skickat genom åren. Svaret blev av Radiotjänst inte hade sparat breven eftersom de saknade fullständigt personnummer. Örebroaren hade vid den tiden inte fått de fyra sista siffrorna av Skatteverket.

Han överklagade därför beslutet, och nu har länsrätten upphävt Radiotjönsts beslut. Länsrätten anser inte att Radiotjänst kan styrka sitt beslut på ett godtagbart sätt.

”Det har inte angivits någon uppgiftslämnare, det finns ingen namnteckning eller underskrift av uppgiftslämnare eller TV-innehavare, kontrollanten har markerat att kontrollanten varken sett eller hört TV. /…/ XX har inte heller på något annat sätt medgivit avgiftspliktigt TV-innehav för den tid som RIKAB:s krav på honom enligt det överklagade beslutet avser.”

Nya regler för radio- och tv-avgiften

Den 25 november tog riksdagen beslut om fortsatt radio- och tv-avgift. Beslutet innebär bland annat att:

Tillståndsperioden blir fyra år och gäller från och med 2010 till och med 2013

Tv-avgiften i fortsättningen ska heta radio- och tv-avgift

Avgiftsskyldigheten ändras för myndigheter, företag m.fl. som från årsskiftet endast ska betala en radio- och tv-avgift oavsett hur många tv-mottagare de har

Ändringarna i lagen (1989:41) om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst gäller från den 1 januari 2010.