Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroaren som tämjer kameler

Länge har det funnits kameler i Viker, men de har varit svårhanterliga och inte kunnat ridas. Men nu har Ali Abdullahi Hassan, boende i Örebro som har växt upp med kameler, styrt upp den saken.

Tre kameler i en snöig hage bland 1700-talshusen i Gamla Viker. Det är en syn som väckt uppmärksamhet flera år. Men först nu, sedan kamelerna tränats till lydiga riddjur, är ägarna Inger Haglund och Per-Ola Magnusson redo att låta en större krets bekanta sig med de exotiska djuren. Till sommaren kommer de att ta emot grupper som erbjuds paket med bland annat kamelsafari. De vuxna kamelerna Anna och Kalle och deras tvåårige son Karlsson är mycket sociala, och står förväntansfullt och tittar vid staketet om någon bil stannar till.

1700-talsmiljöFrampå vårkanten räknar deras ägare Inger Haglund och Per-Ola Magnusson med att med kamelernas hjälp starta verksamhet där grupper erbjuds paket där de både får rida på kamelerna och titta på de gamla byggnader från 1700-talet, som hör till gården och som man restaurerat.

– Att vi skaffade kameler beror på att vi är stora djurvänner, och att kameler är så annorlunda. Idén att skaffa dem växte fram under en tioårsperiod. För fem år sedan fick vi med hjälp av en djurpark kontakt med en säljare, berättar Inger Haglund.

”Lättskötta husdjur”Hon ser kamelerna som perfekta husdjur på många sätt. De är lättskötta och klarar värme och kyla lika bra, de behöver inte borstas eller få klövarna verkade, de tar sig fram bra även i djup snö, och de måste inte matas och vattnas regelbundet, även om Anna, Kalle och Karlsson får hö i sin hage varje dag.

Arbetet med att rida in och träna kamelerna har pågått länge, bland annat med hjälp av en tränare från Kolmårdens djurpark.

Somalisk tränareI september 2010 fick familjen kontakt med Ali Abdullahi Hassan, somalier bosatt i Örebro och uppvuxen med kameler. Nu kommer han två dagar i veckan och tränar kamelerna i Gamla Viker.

– Nu har vi hittat en jätteduktig kameltränare och kamelerna har snabbt blivit väldigt lydiga, säger Inger Haglund.

Ali tar ut tvååringen Karlsson, som är halvvuxen i nuläget eftersom han kommer att växa tills han är fem år.

Karlsson rids med en hemmagjord kombination av grimma och betsel, gjord av rep.

Karlsson lägger sig snällt på kommande, och han låter sig ridas i olika gångarter på den bana man plogat upp i hagen, han stannar och väntar när han får kommando, och han låter sig villigt hanteras.

– När Ali började träna kamelerna gick allt så lätt och självklart, berättar Inger Haglund.

– Min far hade 170 kameler, berättar Ali. Han förklarar också att det är lättast att dressera kameler om man börjar när de är cirka åtta månader.

Lyckat samarbeteNu kommer han att fortsätta jobba med djuren, och även hjälpa till när besöksverksamheten kommer i gång till våren.

Att familjen Haglund/Magnusson och Ali Abdullahi Hassan fick kontakt med varandra har varit till glädje för samtliga.

Att hitta en kompetent kameltränare i Sverige är inte det lättaste – och det kan inte vara så mycket lättare för en kameltränare från Somalia att faktiskt få möjlighet att utöva sitt yrke här i Sverige.