Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrobutiker sålde läsk utan varningstext

Allt fler butiker fastnar i miljökontorets kontroller efter att de sålt livsmedel med en viss typ av färgämne. Butikerna har sålt varorna utan att varna för riskerna. Trots att lagen kräver det.

Annons

Det är livsmedel med azofärgämnen och kinolingult som allt oftare letar sig in på butikshyllorna i Örebro.

– Vi har sett en ökning de senaste året. De här ämnena kan få en negativ effekt på barn. Det måste butikerna varna för enligt lagen, säger Emma Handy, inspektör på Miljö och Hälsoskydd vid Örebro kommun.

Varor som innehåller färgämnena måste ha varningstexten: ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”. En av de senaste mataffärerna som sålt livsmedel med färgämnena. utan att varna för riskerna, är Ica Maxi vid Europstop. De har sålt den importerade läsken Fanta Strawberry och Fanta Grape.

– Vi kontrollerade butiken den fjärde april. Då hittade vi två läsksorter som innehöll de här ämnena. Men trots det fanns det ingen varning. Vi har förbjudit dem att sälja varorna så länge de inte klistrat på en varning, säger Emmy Hardy.

När tidningen under valborgsmässoaftonen besöker butiken finns det fortfarande burkar med Fanta Grape på mathyllorna. Burkar som saknar den lagstiftade varningen.

En kort stund efter att NA börjar inspektera burkarna dyker en man upp vid hyllorna.

– Jag ska precis märka om de här. Vi har ett eget lager i Göteborg där det har varit lite svårt att kommunicera med personalen om vad det är som gäller. Nu ska allt bli rätt, säger Simon Bergman, säljare på importföretaget Grays American Stores.

Grays är en av Ica Maxis leverantörer.

– Vi har stickprover där vi kollar om varorna är rätt märkta. Ibland slinker varor igenom. Vi funderar på att helt sluta ta in varor som innehåller ämnen som kräver en varning. Det är sådant vi ser över just nu, säger Pernilla Heinemann, kvalitetsansvarig på Ica Maxi.

Två kunder på stormarknaden reagerar starkt över att butiken sålt läsk med färgämnen utan varningen.

– Det är över huvud taget hemskt att de säljer importerade produkter med de här farliga färgämnena. Det finns så mycket kemikalier och annat i maten i dag, säger Eva Stelin, och skakar på huvudet.

Dottern Matilda håller med.

– Jag är beroende av coca-cola. Det är farligt bara det. Jag läste precis om hur onyttigt coca-cola verkligen är. Då undrar man ju hur det är med de här läskerna, som dessutom kräver en varning, säger hon.

Färgämnena som kräver en varning är E 110, E122, E102, E129, E124 och kinolingult.

– Det är oklart hur farliga de är. Det är ännu inte vetenskapligt bevisat, även om vissa studier tyder på det, säger Emma Handy.