Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrocyklisten EM-sexa: "Så jäkla grymt"

Matthias Wengelin är sjätte bäst i Europa. Örebrocyklisten inledde EM på hemmaplan, i Huskvarna, med en sjätteplats i sprint.

Matthias Wengelin, 28, verkar ha utvecklats till en sprintspecialist.

Mountainbikecyklisten som flyttade till Örebro i höstas och från och med den här säsongen tävlar för Örebroklubben Almby IK, följde upp sin sjundeplats i just sprint från förra årets Europamästerskap i Italien med en sjätteplats när sprinten avgjordes i EM i Huskvarna på fredagskvällen. Efteråt hyllade han publiken.

– Det var så jäkla grymt med publiktrycket, det var en konstant volym runt hela banan, jag har aldrig varit med om något liknande. Det var inte direkt svårt att köra livet ur sig med sådant stöd, säger han.

Wengelin krånglade sig genom kval, åttondelsfinal och kvartsfinal, men lyckades inte ta någon av de två platserna från sin semifinal till den stora finalen, utan fick nöja sig med att köra B-final, där han blev tvåa, vilket gav en sammanlagd sjätteplats.

– I kvartsfinalen var det lite kaos. Det var krascher, och jag fick lov att försöka köra över en annans cykel för at ta mig fram. Och jag lyckades, det var riktigt grymt. Men i semifinalen blev jag utslagen, där tröt krafterna. Jag hade inte riktigt det ”pang” som behövdes för att utmana. Men i B-finalen blev jag tvåa, och alltså sexa totalt, och det är jag väldigt nöjd med eftersom jag siktade på att bli bättre än förra året, säger Wengelin.

Emil Linde fixade svensk guldfest när han tog hem A-finalen, och Jönköpingssonen Martin Setterberg fick hemmapubliken att höja ljudvolym ytterligare när han körde hem bronset. Österrikaren Daniel Federspiel tog silvret.

– Jag har aldrig tidigare sett någon spurta ned Federspiel, så det Emil gjorde var riktigt grymt. Både publik- och resultatmässigt. En sådan här start på mästerskapet är perfekt, det boostar hela laget inför fortsättning, säger Wengelin.

Örebrocyklisten Axel Lindh åkte ut i kvartsfinalen, blev 19:e.

– Han var på väg mot semifinal, men i brantaste grusbacken släppte framhjulet, och han blev tvungen att sätta ned foten och fick stopp. Lite snöpligt, säger Wengelin om träningskompisens sorti.

På söndag avgörs crosscountry, OS-disciplinen, där Wengelin måste göra ett liknande resultat för att ha chans att knipa den enda svenska herrplatsen till OS i Rio de Janeiro.

– Den banan är jäkligt tuff. Jag har kört den några varv senaste dagarna, och kommer att rulla runt den lite lugnt i morgon också. Blir det lika mycket publik som i dag på söndag kommer det att bli en jäkla upplevelse, och jag hoppas jag kan göra något riktigt bra och i varje fall bli bästa svensk. Den här sjätteplatsen var ett bra besked, det var skönt att få plåga kroppen i dag, för det kommer att behövas på söndag också, säger han.