Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroföraren säker: "Det blir inget rally"

Svenska rallyt kommer att ställas in. Det vill de största VM-stjärnorna – och så tror Fröviföraren Mattias Jirvelius att det blir efter att ha tvingats avbryta rekognoseringen på grund av spåriga grusvägar.

Efter att ha rekognoserat fem sträckor på onsdagen var Mattias Jirvelius, 33, säker på sin sak: Det blir inget svenska rally i år.

Det svenska VM-rallyt ska enligt gällande avtal köras på fruset underlag, och den senaste tidens mildväder har gjort att grusvägarna är långtifrån frusna. Trots måndagens besked från arrangörerna, att rallyt skulle räddas genom att ett antal kritiska sträckor plockades bort och att den historiska klassen ströks, tror Fröviföraren att hela klabbet nu blir inställt – och att beskedet kommer redan i kväll.

– På de två sträckorna i Norge finns det bra med is och snövallar, men sedan är det 100 procent grus. Sista sträckan (specialsträcka 21, Värmullåsen) rekade vi inte ens färdigt. Första gången vi körde den höll vi på att fastna flera gånger, så vi beslutade oss för att inte köra den andra gången. Körde de den sträckan, så ... Nej, det går inte. Det är källossning. Det är för farligt. De skulle aldrig kunna ta sig in med ambulanser och grejer om det hände något på en sådan sträcka, säger Jirvelius.

Fransmannen Sébastien Ogier, som vunnit VM-guld de tre senaste säsongerna, är mycket kritisk till att arrangörerna ens försöker få rallyt till stånd under nuvarande förhållanden. I en intervju med Värmlands Folkblad ger han uttryck för exakt samma åsikter som Jirvelius.

– Jag vet inte vad vi gör här… Det finns ingen poäng i att vara här. Jag vet inte vem som tagit det här beslutet. Det är helt idiotiskt. Vi såg de två bästa sträckorna av rallyt i Norge. Men det är allt. Resten av rallyt är inte möjligt att köra enligt mig. Jag förstår inte ens varför vi genomför rekognoseringen. Vi förstör vägarna av ingen anledning alls, säger han till VF.

Den andra Örebroföraren i rallyt, 51-årige veteranen Joakim Roman som gjort 18 svenska rallyn, sa redan i onsdagens pappers-NA att han inte trodde att det skulle bli något rally.

– När det är varmt så här tätt inpå, och vägarna inte är ordentligt frusna, så är jag väldigt tveksam. Efter rekognoseringen på torsdag kommer stjärnförarna och deras stall ha en hel del synpunkter, och jag tror att deras åsikter kommer att styra, sa Roman till NA då, och fortsatte:

– Regeln säger att gränsen går vid fruset grus. Är det inte fruset så ska det ställas in. Problemet är att om de stänger i år så stänger de nog för alltid. Rallyt är redan ekonomiskt hotat, och det finns starkare nationer som tar över. Om de å andra sidan framhärdar med att köra rallyt och det inte är fruset kommer det ställa till med sådana vägskador att kostnaderna ändå blir enorma.

För Jirvelius skulle ett inställt rally betyda att han för andra året i rad blir blåst på sin VM-debut. Förra året drabbades han av motorhaveri i SM-premiären helgen före svenska rallyt, och tvingades kasta in handduken. Och nu ser det alltså ut som om hela rallyt blir inställt.

– Det verkar gå sådär halvbra för mig ... , suckar Jirvelius ironiskt, och fortsätter:

– Men det är inte så mycket att göra åt. Jag tror att arrangörerna tar beslut om att ställa in i kväll. Även om det blir minusgrader nu så tror jag inte att det räcker. Det går inte att köra, det blir inget rally. Möjligen att de kör de båda sträckorna i Norge, för publikens skull, men det blir inga VM-poäng.