Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroföretag utnämnt till börsens mest jämställda bolag

Omsorgsbolaget Humana har fått årets Allbright-pris för sitt jämställdhetsarbete. Priset delades ut på Fotografiska i Stockholm på måndagskvällen.

"Jag är superglad och otroligt stolt, både på det personliga planet och för Humanas räkning", säger Humanas vd Rasmus Nerman i ett pressmeddelande.

Omsorgsbolaget grundades för 16 år sedan i Örebro, men fusionerades 2011 med fyra andra assistansföretag under namnet Humana. Huvudkontoret för assistansverksamheten finns fortfarande kvar i Örebro, men bolaget har i dag fler grenar och är även verksamt i Finland och Norge. Börsnoteringen gjordes 2016.

Allbright-priset får Humana bland annat för att de har både en jämställd ledningsgrupp och bolagsstyrelse. Enkäter visar också att de har en inkluderande medarbetarkultur, säger Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd på Allbright. Hon lyfter också fram bolagets "värderingsambassadörer" och att företagets anställda i hög utsträckning upplever att de har eget inflytande. Att cheferna HBTQ-certifieras tycker hon också gör Humana till en inspirerande förebild för börsens övriga bolag.

Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som bland annat arbetar aktivt för att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet. Organisationen kartlägger ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation, och vill även lyfta fram positiva exempel. På deras gröna lista finns 39 bolag.

Förutom Humana uppmärksammades också fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, medicinteknikbolaget Bactiguard och spelbolaget NetEnt - men årets pris gick alltså till Humana.

I juryn satt Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva, Anna Ryott, vice vd Norrsken Foundation, Bengt Johansson, vd Forsen, Michaëla Berglund, juryns ordförande och vd Michaëla Berglund AB, Suad Ali, expert Migrationsverket och Sven Hagströmer, styrelseordförande Creades och Avanza.

Läs också:

NA 1/11 2017: Örebroföretaget Humana om fusket i assistansbolagen: "De ger hela branschen dåligt rykte"