Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroforskare åker till världscup-tävlingar

Forskare från USÖ och Örebro universitet kommer att följa landslagsvallarnas jobb med giftiga flourvallor

För att få perfekt glid prepareras elitåkarnas skidor med vallor som innehåller flour. Ett flourhaltigt pulver strös på skidbelagen och smälts med ett hett strykjärn. Sedan borstas överflödigt material bort. När man håller på med flourvallning riskerar man därför att andas in giftiga ångor och giftigt damm.

Även en del elitmotionärer använder den här typen av vallor.

Arbets- och miljömidicisnka kliniken (AMM) på USÖ, och Forskningscentrum människa - teknik - miljö (MTN) kommer att vara med det svenska skidlandslagets vallateam under världscuptävlingarna i Drammen, Oslo och Falun i mars månad.

Örebroforskarna  ska göra mätningar på luft och ta prover på vallarna.

Redan gjord forskning har visat att fluorvalla kan ge nedsatt lungfunktion. Det är också känt att fluorvalla kan orsaka "flourfeber" med frossa och ont i lederna.

Inledande studier vid AMM och MTM har visat att personer som jobbar som vallare har upp till ungefär 250 gånger högre fluorhalter i blodet än en genomsnittssvensk.