Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebroforskare får miljonanslag för att ta fram lastbilar för kvinnor

Forskare vid Örebro universitet får 2,5 miljoner kronor för att ta fram lastbilar speciellt för kvinnor och personer med funktionshinder. Projektet sker i samarbete med Volvo.

Dagens lastbilschaufför är en 40-årig man utan funktionshinder. Det är också han som stått som modell när transportbranschen utformats, något som kan ställa till det när allt fler kvinnor börjar intressera sig för transportjobben.

– Om man är kort kan det i dag vara svårt att köra en lastbil. Eller om man har ett funktionshinder, säger Dag Balkmar, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet, som nu får 2,5 miljoner kronor av Vinnova för sin forskning.

Nu handlar det inte bara om vilka kroppar som lastbilarna byggs för, utan också om säkerhet.

– När kvinnor övernattar i lastbilen och inte känner sig trygga i området kan det vara en fördel om funktioner som toalett och dusch kan byggas in i lastbilen i stället för att finnas i närområdet, säger Balkmar.

Men forskningen inriktar sig inte bara på kvinnor. Samma problem gäller för den som har ett funktionshinder: Går det att vara lastbilschaufför om man saknar en kroppsdel?

– I en förstudie har vi tittat på behovet av lastbilar i Syrien efter kriget, till exempel. Kan vi anpassa dem så att människor som skadats i kriget ändå kan köra? säger Balkmar.

Vinnova är en statlig myndighet under Näringsdepartementet. Myndighetens uppgift är att främja hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation och att finansiera behovsmotiverad forskning. Varje år investeras omkring 2,7 miljarder kronor i olika insatser.