Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrofotograf i svenska landslaget – här är några av hans bilder

För första gången har ett svenskt landslag presenterats i World Photographic Cup - en av de elva utvalda är örebroaren Andreas Varro.

Två av hans sex inskickade bilder gick vidare - en i kategorin kommersiellt foto, en i kategorin "digital art" - men han får inte avslöja vilka.

- Det är första gången jag tävlar, så det känns spännande att jag kom med, det var lite av en chansning, säger han.

Vad tror du att juryn föll för?

- Jag vill ju tro att jag har en speciell stil. Det är mycket digital bildbehandling, det kan nästan se lite tecknat ut, men det funkar ju i den kommersiella världen.

Andreas Varro är självlärd och började fotografera 2010. Först 2012 började han med kommersiellt foto. Bildbehandlingsprogrammet Photoshop har han dock jobbat med sedan långt innan han började fotografera.

Som reklamfotograf gör Andreas Varro planerade fotomontage i studio där han bygger upp en historia - ofta i samarbete med illustratörer, stylister och modeller. "Inte traditionell fotografi i den bemärkelsen, snarare 'digital art'", förklarar han. Det är viktigt att bilden får verkshöjd och fungerar effektivt i kommunikation.

Enligt Varro blir det ofta mycket fokus på vad man fotograferar med, snarare än bildens innehåll.

"Trenden går mot att kvaliteten sänks för att det ska bli billigare, när man istället borde köpa bättre bild - annars blir det bara mediokert."

- I forum blir det ofta mycket teknik och mindre fokus på innehåll. Folk blir nästan maniska. Men kunden tänker på vad bilden förmedlar. Istället för att köpa en jättedyr kamera och tro att det blir bättre bilder, är det kanske bättre att lägga de pengarna på att förbättra sig själv. För mig är kvalitet en balans mellan teknik och innehåll.

- Särskilt i dag när vi blir pumpade med bilder. Trenden går mot att kvaliteten sänks för att det ska bli billigare, när man istället borde köpa bättre bild - annars blir det bara mediokert, fortsätter Andreas Varro.

Idag lever Varro på hans fotografi och han menar att kundunderlaget absolut finns inom reklam. Han vill satsa internationellt och arbeta med större kunder.

Har du någon drömkund?

- Jag tror inte att jag har någon specifik, det handlar snarare om att få göra de bilder jag vill.

Varro säger att det är A och O att få med kunden, men att det händer att han tackar nej till uppdrag om han känner att han inte kommer kunna stå för det.