Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrolaget som utmanar OS-hjälten

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Snacka om outsider. Örebros curlinglag är inte topp 30 i Sverige – men kan få möta Europamästarna hemma på Trängen.

Det är lite det här som SM-veckan handlar om. Helt okända idrottare får kliva in i rampljuset.

Som lag Skårud, Örebro Curlingsällskaps – som i SM i hemmahallen Trängen ställs mot lag som Niklas Edins, som tog brons på OS i Sotji förra året (med en annan laguppställning) och så sent som i november vann EM-guld.

– Men faktum är att vi är underdogs vilka vi än möter i den här turneringen, säger skippern Kenneth Skårud.

Den svenska elitserien består av 16 lag. Därunder finns tre division 1-serier med 16 lag i varje – och lag Skårud är mittenlag i en av dem.

– På papperet har vi 30 lag före oss i Sverige, men eftersom vi är ett svagt distrikt och vi vann DM så fick vi en av de 16 platserna på SM. Det har vi fått några gånger tidigare också, men då har vi valt att inte ställa upp, så det här blir mitt första SM, berättar Skårud.

Med i laget finns ändå en hel del rutin, framför allt i form av Björn Roxin. 64-åringen, som på den tiden representerade Enköping och Linköping, tog EM-silver 1986, spelade VM 1987 och vann SM både 1986 och 1988.

– Men det är några år sedan. Nu har vi ett ganska jämnt lag med mig, Björn, Ulf Ekberg, Pelle Sundberg och Christer Tikkala. Christer är uppsatt som reserv och kommer stå över onsdagens matcher, men på torsdag kommer han att få spela.

SM spelas i en curlingtypisk turneringsform där lag som vinner tre matcher är klara för slutspel medan lag som förlorar tre matcher åker ut. Minst tre matcher, max fem alltså. Och därefter ett slutspel som inleds med åttondelsfinaler.

– Vår yttersta ambition är att gå till slutspel, men mer rimligt att lyckas vinna någon av våra matcher, säger Skårud.

Örebrolaget går in mot lag Nordlund från Sala klockan 12.00 på onsdagen, och möter i andra omgången Härnösands lag Hasselborg eller Norrköpings lag Öhman klockan 20.

– Salalaget spelar i samma serie som oss och är ett topplag, men vi har inte mött dem i år. Vi har däremot spöat två andra topplag i serien i vinter, så varför inte vinna mot dem också?