Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrolöparen först under tre minuter – någonsin: "Jag ska springa VM innan jag lägger av"

Erika Bergentz är Sveriges snabbaste 40-plussare – någonsin.
På lördagen blev Örebrolöparen första svenska veteranlöparen under tre minuter på 1 000 meter.
Nu satsar hon mot inomhus-VM i Malaga nästa vinter.
– Jag ska springa ett veteran-VM innan jag lägger av, säger hon.

Erika Bergentz, 43, är Sveriges genom tidernas snabbaste medeldistansare bland veteranerna över 40 år. Sedan tidigare har Örebrolöparen de svenska rekorden på 800 meter både utom- och inomhus, och i Triumfglasspelen hemma i Tybblelundshallen på lördagen förbättrade hon sitt eget svenska rekord på 1 000 meter med 2,5 sekunder och blev, när hon korsade mållinjen på 2.5,87 första svenska 40-plussare genom tiderna att gå under tre minuter på den något udda distansen.

– Det var bara ett par sekunder från hallrekordet förseniorer, men det gick inte att pressa mer. Det här var max. Jag var oroligefter de två första varven, jag kände att syran började komma redan då, och detär lite jobbigt när man har tre varv kvar. Men det gick hela vägen ändå. Men fy sjutton vilken syra alltså, shit, säger Bergentz.

Förrförra säsongen tog hon dubbla veteran-EM-silver inomhus, på 800 och 1 500 meter, men senaste året har hon ägnat åt en maratonsatsning som gav 3.02.29 och en fjärdeplats i D40-klassen i Stockholm marathon. Omställningen tillbaka till 1 000 meter har ändå gått snabbt.

– Jag har grunden från mycket längd och så har jag det här (medeldistansen) i mig från förr. Jag har sprungit med sonens grupp, som jag är hjälptränare för, senaste tiden, och har kört mycket kort med dem, och det har varit bra, säger Bergentz.

LÄS MER: Bildextra från 1 000-metersfesten i Tybblelundshallen

Egentligen hade Bergentz tänkt ta ett sabbatsår från löpningen, men lördagens pangresultat väcker löparlusten.

– Det är roligt när det ändå flyter så här bra, så ... Vi får se.

Veteran-EM avgörs i vinter igen, och Bergentz har alltså två silver att försvara. Mer troligt dock att hon kommer till start i veteran-VM i Malaga nästa vinter.

– Jag ska springa ett veteran-VM innan jag lägger av, och nästa vinter går jag upp och blir yngst i D45-klassen, så det vore perfekt, säger hon.

Erika Bergentz vann damloppet överlägset, men i herrarnas tävling över samma distans var det betydligt jämnare.

Förhandsfavoriten Martin Regborn, orienteraren som tog EM-brons och var VM-sjua i somras, fick ett tufft lopp instängd i klungan och slutade först på femte plats, även om han noterade nytt personligt rekord med 2.39,61.

– Det är egentligen en alldeles för kort distans för mig. Det här ser jag egentligen mest som ett testlopp, som start på vinterträningen för att se var statusen ligger lite grann. Och det kändes bra. Jag blev lite instängd första två varven, så det var svårt att få ut fullt, men jag tycker ändå att jag ligger rätt i fas inför starten av vinterträningen, säger Regborn.

I stället var det KFUM Örebros 17-årige talang Jonathan Gustavsson som tog hem tävlingen på 2.37,14, dryga sekunden före jämngamle klubbkompisen Jack Karlsson.

Se mycket mer om herrloppet i tv-klippet ovan!

Se hela resultatlistan här!