Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebropartiets Markus Allard ett eko av den Sverigedemokratiska andan

Under Örebro Kommunfullmäktiges möte den 28 januari kunde man höra hur Markus Allard, Örebropartiet, blev ett eko av Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas islamofobiska partipolitiska hållning.

Åkesson och hans parti har ju under det senaste decenniet varit konsekvent, här några citat:

”Dagens mångkulturella svenska maktelit är så total blind för farorna med islam…den växande muslimska befolkningen… är vårt största utländska hot” /Artikel i Aftonbladet 2009

”Islamismen är det största globala hotet är vår tids nazism och kommunism och måste bemötas med avsky.” /Åkessons sommartal 2014,

”Muslimer är inte människor” /Martin Strid, SD:s partidagar 2017, ”De muslimska terroristerna är inte en minoritet” /Partisekreterare Richard Jomshof, 2017

I Allards värld är, de som tänker annorlunda om vad som krävs av åtgärder i det mångkulturella svenska samhället, ” … dumnaiva.”

Markus Allard, Örebropartiet, faller in i denna demonisering och avhumanisering av muslimerna under Örebros Kommunfullmäktigemöte 28/1 2019, när han målar upp en hotbild i samma Sverigedemokratiska anda: ”Vi är i en ny situation I Sverige… Det handlar om mer än böneutrop. Det är en del av en större konflikt, om vad Sverige skall vara!”

Allard menar, att ett godkännande av böneutrop ”Fördummar diskussionen, det handlar inte om ljud …vad är det Sverige har blivit…” … och han påstår att böneutropen …”förkunnar att territoriet Örebro tillhör islam”… och han attackerar de kommunfullmäktigeledamöter som inte har samma syn som han själv gällande vad islam representerar: ”Tror ni vi är dumma i huvudet ...ni är skyldiga till att islamisterna har flyttat fram positionerna”.

De åsikter och företeelser som Allard och Åkesson lyfter fram som det centrala inom islam är inte representativa för muslimer i allmänhet.

I Allards värld är, de som tänker annorlunda om vad som krävs av åtgärder i det mångkulturella svenska samhället, ” … dumnaiva.” Hans egen slutsats är att ”Vi måste ta kontroll … ta i med hårdhandskarna”, ” Inte en millimeter av det här landet skall tillhöra islam, det är budskapet!”.

Markus Allards eko av den Sverigedemokratiska andans stereotypiska islamofobiska uttryck behöver mötas på flera plan av samtliga demokratiska partier. De åsikter och företeelser som Allard och Åkesson lyfter fram som det centrala inom islam är inte representativa för muslimer i allmänhet.

Åtskillnaden mellan islamisk fundamentalistiska aktivister, islam som religiöst vardagligt utövande och sekulära muslimer existerar inte, vare sig hos Markus Allard eller hos Jimmie Åkesson.

De har inget behov att nyansera och förstå skillnader och likheter i de skilda religionerna som i dag existerar i Sverige, utan de gör precis tvärtom och antyder att en minoritet av muslimerna, fundamentalisterna, är en majoritet som hotar vårt samhälle och inte hör hemma här.

För liksom vad gäller kristendomen finns det många uttryck för islam

För vår förståelse och möjlighet till en god mellanmänsklig relation, mellan skilda religionsutövare i Sverige och i vårt vardagliga liv i Örebro och på andra platser, behöver vi först avvisa den stereotypa bilden av muslimen.

För liksom vad gäller kristendomen finns det många uttryck för islam. Det är långt ifrån alla arbetskraftsinvandrare och flyktingar från muslimska länder som är utövande muslimer. Många har dessutom lämnat sina hemländer i protest mot hur islam utövas.

Den övervägande majoriteten av muslimerna tar lika självklart som andra svenska medborgare avstånd från fundamentalism och våldshandlingar av olika slag.

Påståenden om att muslimerna ”förökar sig som kaniner och tar snart över hela vårt svenska samhälle” är en ”sanning” utan grund. För det första är barnafödandet inte högt i muslimska länder och ej heller bland muslimska familjer i Sverige. Födelseantalet är till exempel lägre i Iran än i Sverige. Det är i dag cirka 8 procent av Sveriges befolkning som definierar sig som muslimer.

Markus Allards påstående om att vi är ”dumnaiva” som inte ser ”det stora hotet” är utan grund, eftersom han mycket väl vet att det offentliga samhället genom olika politiska åtgärder tagit den radikalisering som sker bland vissa specifika unga muslimer på allvar, inte minst i Örebro.

Vad Allard borde göra istället för att bidra till att stigmatisera muslimer, är att han nästa gång han tar till orda i fullmäktige föreslår åtgärder som leder till en bred och ambitiös integrationspolitik, där de unga får reella chanser till utbildning och arbete.

Stefan S Widqvist

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel