Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebropolitiker: Hur ska ni skapa fler jobb?

 
Val 2014
Visa alla artiklar

När 24-åriga Hanna Vesterberg sökte jobb hamnade hon antingen i kategorin ”för utbildad” eller ”för oerfaren”.– Jag försökte hitta något däremellan, men det var svårt. I NA:s läsarundersökning blev jobben den tredje viktigaste frågan inför valet.

Nu är hon en av de unga örebroare som fått fast jobb efter en praktikplats via Matchning.nu.

– Jag har läst media och kommunikation på universitetet, och ville ha ett jobb inom det området. Men de var få hos Arbetsförmedlingen, och ofta krävdes ganska mycket erfarenhet, säger Hanna Vesterberg.

I början av året gick hon med i Matchning.nu. Några dagar senare gick hon på sina första intervjuer, och veckan efter kom beskedet att hon fått praktikplatsen hos inredningsgrossisten JSA. Nu har hon varit på företaget sedan i februari.

Blev du förvånad när du fick fast jobb?

– Både och. De hade hela tiden sagt att de tänkte långsiktigt och ville anställa någon, men det var skönt när allt verkligen var klart.

Hos JSA bygger Hanna Vesterberg hemsidor, skriver texter om företag och deras produkter, svarar på mejl och gör ordrar.

Företagets vd Johan Sjöstedt konstaterar att det ofta är en stor risk för ett mindre företag att anställa någon ny. Möjligheten att testa i tre månader helt utan åtaganden är därför väldigt fördelaktig.

– Hanna hade en intressant profil, och sen såg vi ganska snabbt att hon är extremt duktig, säger Johan Sjöstedt.

Tidigare har han ofta rekryterat via sina egna nätverk. Ålder är egentligen inte så viktigt, snarare att ha rätt driv.

– Men en ung anställd kan förstås växa med företaget på ett annat sätt. Hanna är också den av oss som är mest utbildad, så det gäller att fortsätta se till att vara en attraktiv arbetsplats, säger Johan Sjöstedt.

Utan kontakter eller en chans att visa upp sig är det svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Det är så jag fått de jobb jag har haft. Jag gjorde praktik sista terminen på min utbildning, och där fick jag också vara kvar och jobbade ungefär ett år. Så det här är mitt andra riktiga jobb.

Hanna kan rekommendera Matchning.nu till den som söker mer erfarenhet inom en särskild bransch.

– Även om jag inte hade fått jobb här så hade jag tjänat på att få mer erfarenhet inom mitt område.

Matchning.nu är ett av Örebros projekt för att hjälpa unga till jobb. Satsningen permanentades tidigare i år, och kapaciteten ligger runt 200–250 unga per år. Örebro kommuns arbetskonsulent Thomas Strömberg tror att framgångsfaktorn för Matchning.nu är samarbetet med Arbetsförmedlingen och näringslivet.

– Plus att vi träffar alla. Vi besöker gärna företagen och vi intervjuar alla unga. Har man varit på plats på en arbetsplats är det lättare att se om den du har framför dig kan passa in där. Det här gör oss ganska träffsäkra att skicka rätt person, säger Thomas Strömberg.