Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebropolitiker: Hur ska nyanlända tas emot?

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det kan ta år innan en ung person som flyr når ett land att söka skydd i. Hassan Nazare är en av flera som till slut har landat i Örebro.

Hur ska nyanlända tas emot? Partierna svarar. Klicka på bildalbumet  till höger!

Han vill inte prata om varför han lämnade Afghanistan, det är för känsligt, men Hassan Nazare var 16 år när gav sig iväg. Med hjälp av smugglare gick färden via Iran till Turkiet och sedan med båt till Grekland.

– Jag bodde sex månader i Grekland. Det är svårt att komma vidare över havet till Italien, säger han.

Målet var Norge eller Sverige. Det blev Sverige efter många strapatser med nya smugglare genom Europa. Han landade slutligen på Örebro kommuns boende Pionjären för ensamkommande barn för fyra år sedan.

– Det var bra att bo där. Man lär sig mycket i skolan och allting, säger Hassan Nazare.

Barn under 18 år som flyr sina hemländer utan att ha en vårdnadshavare tar Örebro kommun emot på enheten för ensamkommande barn. Det är en verksamhet i tre delar med runt 60 barn och ungdomar.

Först kommer barnen och ungdomarna till ankomstboendet Nova. Sedan till boendet Pionjären, och de cirka 80 procent som får permanent uppehållstillstånd hamnar därpå i utslussningsverksamheten.

– Det är en kommunal verksamhet som drivs med statliga medel, säger Anna Jakobsson, enhetschef.

Ungdomarna har en lång resa bakom sig. En flykt kan pågå i allt från några månader till några år.

– När ungdomarna kommer hit behöver de omsorg och trygghet. Att få veta att här får jag lov att vara. Vi kommer inte jaga ut dig, slå dig eller utnyttja dig. Det kan ta lite olika lång tid innan man vågar lita på det, säger Lena Brydolf, föreståndare på Pionjären.

Med tanke på vad många har varit med om tycker Anna Jakobsson att ungdomarna mår relativt bra.

– Det är ändå få som är riktigt trasiga. Många kommer ganska snabbt in i en struktur, men då jobbar man aktivt med det på boendet, säger hon.

– Det dåliga måendet visar sig inte i början, utan efter ett tag när man får uppehållstillstånd. Då kan svårigheter börja, konstaterar Isat Berisha, biträdande föreståndare på Pionjären.

Vad är er uppgift?

– Det handlar om att skapa en bra etablering så att de här ungdomarna får en chans att lyckas i Sverige, säger Anna Jakobsson.

Det tog ett år för Hassan Nazare att få permanent uppehållstillstånd. Han har numera lämnat kommunens verksamhet eftersom han nyligen fyllt 21 år.

Det händer saker hela tiden i hans liv. Han jobbar i hemvården, har tagit taxikort och förra året gifte han sig.

– Livet i Sverige är jättebra faktiskt. Om fem år har jag mitt eget företag, kanske taxiägare. Vi får se, säger han.