Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebropolitiker vill byta huvudstad

Riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) från Örebro vill att Stockholm ska ”befrias” ansvaret som Sveriges huvudstad. – Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, säger hon till P4 Stockholm.

Lotta Olsson (M) har alltså lämnat in en riksdagsmotion där hon vill utreda om Stockholm ska fortsätta vara landets huvudstad. Hon skriver i motionen:

”Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad,”, rapporterar P4 Stockholm.

Hon pekar på att Sveriges huvudstad måste vara mer tillgänglig för resten av landet, exempelvis när det gäller bil- och flygtrafik.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad ”går det att läsa i motionen.

Men örebroaren Lotta Olsson ger i motionen själv inga förslag på alternativa huvudstäder.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om.