Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebros försök att mörklägga information

För över en månad sedan begärde jag en sammanställning från ansvariga chefer om hur det ser ut med skyddsutrustningen inom äldreomsorgen. Jag har fortfarande inte fått sammanställningen.

Sverige är en demokrati. Inte en teknokrati. Det är vi politiker som har ansvaret för samhällsutvecklingen, vare sig vi vill eller inte. Därför anser jag att vi politiker ska informeras om hur det ser ut inom äldreomsorgen, men det håller varken de andra politikerna eller de ansvariga cheferna med om. För det blir jobbigt då. Protokollförs det att politikerna informerats kan de ju ställas till svars för dåliga beslut, då är det skönare att låta cheferna ta över.

På andra ställen hade man ingenting, förutom tvål och vatten.

Anledningarna till att jag inte fått informationen från dessa chefstoppar har varierat. Först var man stressad, sedan blev det ett arbetsmaterial och dagen efter valde man att säkerhetsklassa informationen. Allt för att en folkvald inte ska kunna bli informerad.

Jag och Peter Springare började då besöka hemvårdsenheter. Vi frågade hur man hade med utrustning och delade även ut visir till de som hade behov av det. Alla enheter sade sig behöva visir. På vissa enheter hade man redan några visir av just den typen, även om man hade väldigt lite. På andra ställen hade man ingenting, förutom tvål och vatten. Trots detta skrev S-kommunalrådet Ullis Sandberg på Facebook att den inlämnade utrustningen skulle förstöras. Varför skrev hon så?

Vissa av dessa hemvårdsenheter ligger i byggnader där det också finns äldreboenden. Vid ett tillfälle gick vi in genom en öppen dörr och frågade en anställd var hemvårdschefen satt, varpå vi blev visade till rätt dörr. Det hela tog några sekunder och det är alltså det här som NA vill få till att vi ska ha ”trotsat besöksförbud” och i princip trängt oss in i hos stackars äldre.

Arbetet med att förebygga smittspridningen är således i princip obefintligt.

Vi har blivit väl emottagna vid varje enhet och såväl personal som enhetschefer har vittnat om att man är rädda. Man är rädda för att smittas men också för att uttala sig om hur det ser ut inom kommunens verksamheter.

För att det överhuvudtaget ska bli tal om att man ska få använda munskydd ska man ha att göra med en person som spottar, fräser, hostar och så vidare. Alltså en uppenbart sjuk människa. Först då får man skicka en begäran till ett lager där det ska finnas munskydd. Detta trots att Corona smittar utan symptom. Arbetet med att förebygga smittspridningen är således i princip obefintligt.

De riktlinjer som ansvariga chefer hänvisar till och som sovande journalister inte ställer några följdfrågor kring förespråkar att man ska använda munskydd i patientnära arbete. Det innebär att personalen inom hemvården ska ha munskydd. För det är ett minst sagt kontaktnära arbete. Det säger sig självt.

Istället för att förse personalen med munskydd har man försökt förse dem med munkavle. Man har försökt förbjuda anställda från att vittna om hur det ser ut i arbetet med Corona.

Och jag vidhåller följande: personalen ska ha munskydd, inte munkavle!

Varför försöker en kommunledning mörklägga information till folkvalda och tysta ner sina anställda? Är det för att man gör allt rätt?

Vidare vill man spinna ett narrativ om att vi skulle störa och hindra människor från att rädda liv. De enda jag stört är de politiker och chefer som bär ansvar för att man köpte in för lite utrustning, för sent. De som nu försöker mörklägga information och förbjuda personalen från att vittna om hur det ser ut, de har jag stört. Och jag vidhåller följande: personalen ska ha munskydd, inte munkavle!

Denna linje avfärdas av lokal media och ansvariga politiker som ”populistiskt jippo”. Vem är det då egentligen som hindrar folk från att rädda liv?

Markus Allard

Örebropartiet, partiledare

och kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel