Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrotjej hamnade mitt i jordbävningen

20-åriga Valeska Zeller från Örebro satt på en buss mellan Concepcion och Santiago i Chile när den kraftiga jorbävningen i lördags drabbade landet.

Hemma i Örebro har oron bland anhöriga och vänner varit stor.

– Nu vet jag att Valeska klarade sig bra men hon är mycket rädd efter det som hänt. Jag har inte lyckats komma fram per telefon och längtar efter att få prata med henne och höra hennes röst, säger Valeskas mamma Alicia Mora i Örebro.

Valeska åkte i januari till Chile för att under några veckor hälsa på släktingar.

Hon kom till Sverige som sjuåring och har aldrig tidigare varit med om en jordbävning.

– Det har däremot jag varit och vet vad det innebär. Det var hemska timmar innan jag visste att det gått bra för henne, säger Alicia.

När den förödande jordbävningen drabbade Chile satt Valeska på en buss på väg till Santiago för besök där under några dagar.

– Genom en brorsdotter har jag fått veta att hon klarade sig bra och tydligen också de övriga på bussen. Det känns väldigt skönt.

Under besöket i Chile har Valeska bott i ett hus som är Alicias barndomshem. På samma tomt har en av Alicias systrar sitt hus.

– Huset där Valeska bodde sjönk delvis så det var stor tur att hon satt på en buss och inte var där.

Nu hoppas Alicia att dottern kommer hem snarast möjligt.

– Jag förstår att hon är mycket rädd efter det hon varit med om och jag vill sitta och prata i lugn och ro med henne om det som hände. Det känns också skönt för mig att alla mina närstående i Chile verkar ha klarat sig undan allvarliga skador.

Alicia fortsätter sina försök att nå fram per telefon och få prata med sin dotter.

– Men så mycket är utslaget i landet att det säkert dröjer innan det går att få kontakt. Det är strömlöst i stora delar av det område där Valeska och min släkt finns.