Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebrotjejer debuterar med bok om gröt

Tänk dig att du vaknar en morgon med ett tydligt kall: Att skriva en bok om kärleken till ... gröt. Osannolikt? Säg inte det. Det är precis vad systrarna Vanda Lönngren och Jana Fröberg från Örebro har gjort.

Okej, riktigt så gick det kanske inte till när duon fick idén att kartlägga grötens historia och betydelse för mänsklighetens utveckling – men inte långt ifrån.

– Vi satt och snackade om vad det egentligen är som är så speciellt med den här rätten som vi äter varje dag. När vi fick höra att gröt är världens äldsta maträtt började vi forska lite. Och sen spann det bara iväg liksom, berättar Vanda.

Vad har du för relation till gröt? Berätta i kommentarsfältet!

Man skulle kunna tro att gröt var den givna frukosten på bordet hemma i Sörbyängen, där systrarna växte upp på 80-talet.

Men så var det inte.

”Både vår mamma och pappa hade upplevt sin barndoms vardagsgröt som tråkig, klistrig och illasmakande på ett ganska ihärdigt vis. De såg aldrig någon anledning att utsätta oss för det de själva avskytt”, skriver syskonen i bokens inledning.

– Däremot var vi ofta på besök hemma hos våra morföräldrar, som är från Finland, och där var gröt ett måste. Därför blev gröt lite av en högtidsrätt som vi fick när vi hälsade på mormor och morfar.

En bok om gröt som spänner över fler än 300 sidor innebär förstås något annat än en vanlig receptbok.

”Gröt – en fantastisk historia” är lika mycket en reseskildring som en matbok. Systrarna far inte bara Sverige runt för att nagelfara grötens historia, utan besöker såväl Skottland som Syrien, en del av det historiska området Mesopotamien, i jakten på grötens uppkomst.

Skottland, med ett eget VM i grötkokande, gör gärna anspråk på att vara rättens hemland, medan Örebrosystrarna snarare belägger Mesopotamien som grötens vagga.

– Själva ser vi boken som en berättelse, en roadtrip i historien och samtiden, berättar Vanda Lönngren.

– Mat har alltid varit viktig för människans utveckling, inte minst när man lärde sig odla och tillaga mat. Gröt, som är världens äldsta lagade maträtt, är därför en viktig kulturyttring. Det är spännande att se vilken roll gröten har spelat genom historien. Under krig, inom medicin, i kulturen – gröt finns med hela tiden, menar Jana Fröberg.

När Vanda 2009 reste till Damaskus i jakten på sedan länge glömda ur-recept, hade oroligheterna ännu inte brutit ut i landet.

– Jag har varit där senare också och känner många människor i landet. Det som händer nu är hemskt. Som tur är har flera av mina vänner lyckats fly, berättar hon.

Vanda är utbildad beteendevetare och numera bosatt i Uppsala, där hon jobbar som läromedelsredaktör. Jana, å sin sida, bor i Järna utanför Stockholm, har studerat konst i Oslo och trädgård i Skillebyholm. Hon jobbar med konst, ekologisk odling och socialt arbete.

När de nu gör författardebut tillsammans är det med något så udda som en bok om gröt, med undertiteln ”En fantastisk historia”.

Är det orättvist att kalla den en fanatisk historia i stället?

– Jag tycker att man kan kalla den både fantastisk och fanatisk, säger Jana.

– Det finns så mycket att upptäcka när man snävar in på ett ämne. Förmodligen finns det oändligt många andra saker som alla människor har en relation till, som skulle vara lika spännande att fördjupa sig i, menar Vanda.

Jag äter inte gröt och har aldrig gjort det. Vad ska jag välja för recept för att fastna för rätten?

– Kanske en stekt gröt med bär eller äpple i. Eller en lite festligare gröt med majs, rom och kakao, rekommenderar Vanda.

Fakta

Örebrosystrarna Vanda Lönngren, 33, och Jana Fröberg, 30, debuterar med boken ”Gröt – en fantastisk historia”. I den över 300 sidor tjocka boken gör duon ett försök att kartlägga maträtten som inte bara har en känsla av tvång över sig, utan också symboliserar människans utveckling, som i perioder har varit en viktig rätt i innekretsar och står för ekologisk hållbarhet.

Boken innehåller en rad reseskildringar i jakten på gamla recept och grötens ursprung. Bland annat besöker författarna VM i grötkokning i Skottland, gästar Nävgrötsakademin i Värmland och reser till Syrien i det gamla området Mesopotamien, där de första kända korn- och veteodlingarna fanns.

Förutom reseskildringarna bjuder Lönnberg och Fröberg också på över 100 olika recept på gröt. Recepten, som härstammar från år 1700 f k fram till i dag, spänner över allt från traditionell havregrynsgröt till mer exotiska varianter med ingredienser som malawiska tofsmyggor och romerska sniglar.

Systrarna är uppväxta på Sörbyängen i Örebro. Vanda Lönngren bor i dag i Uppsala och jobbar som läromedelsredaktör. Jana Fröberg är bosatt i Järna och jobbar med socialt arbete och olika konstuppdrag.

Lönngren och Fröberg är på plats under bokmässan i Göteborg, som inleds i morgon.