Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organiserat tiggeri i Gävleborg? Nja, inte enligt polisen

Annons
Hur mycket tjänar de? Bilden av hur mycket en tiggare får ihop på en dag är minst sagt splittrad. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

Tidningen Hela Hälsingland var först ut med nyheten: Tiggeriet är organiserat – och bara i Gävleborgs län handlar det om en omsättning på i storleksordningen tio miljoner kronor per år. Polisen har ägnat tre veckor åt att hålla koll på 150 tiggare som bor på en campingplats utanför Söderhamn.

Men nu ska vi vara noggranna med begreppen. Att tvinga människor att tigga är olagligt. Att tiggandet i sig är organiserat är inte olagligt. Det kan vara familjer som tigger tillsammans och lägger pengarna i en gemensam kassa. De kan komma överens om var de ska tigga. De kan bo tillsammans. De kan köra varandra till olika platser.

Men vad är det då polismyndigheten i Gävleborg egentligen har kommit fram till? Jag ringer upp Lars Fredin, tillförordnad polisområdeschef i norra Gävleborg. Han berättar att polisen under tre veckor gjorde en insats för att skaffa mer information.

– Vi stoppade till exempel bilar, för att kolla att de var trafiksäkra. Vi ställde frågor om vart de var på väg och vad de skulle göra.

– Vi har inte fastställt att det skulle vara organiserat. Vi har inte konstaterat att det skulle vara organiserad människohandel i större skala. Vi har sett att gruppen hjälper varandra med bland annat skjutsar.

Två eller tre av de 150 tiggare som bor på campingplatsen berättade att de fick in ungefär 300 kronor om dagen. Och visst, om vi multiplicerar 300 kronor med 150 personer – och sedan tänker oss att de tigger åtta timmar om dagen varje vardag, ja då blir det i storleksordningen tio miljoner. Men en statistiker skulle knappast godkänna en ”kartläggning” där tre tiggare säger vad de får på en dag.

Radio Uppland kollade ett tiotal tiggare och kom fram till att det skulle kunna handla om 80 kronor per timma. DN skuggade en tiggare i Stockholm och kom fram till att det rörde sig om 186 kronor på en dag. När Östgötacorrespondenten gjorde samma sak kom tidningen till slutsatsen att det handlar om ungefär 200 kronor på en dag. Claes Haglund på Göteborgs stadsmission uppskattar dagsinkomsterna till mellan 60 och 80 kronor per dag (Källa: Aftonbladet). Så bilden är långt ifrån entydig.

Polisen i Gävleborg kom i kontakt med ett misstänkt fall av människohandel. En person berättade för polisen att personen tvingats att tigga. Det ledde till ett anhållande, men sedan var det svårt att få målsägaren att bekräfta sin berättelse, så fallet avskrevs. Två fall av snatterier utreddes, där de misstänkta bodde på den berörda campingen.

De bor på campingen och betalar för sig. Det är alltså ingen illegal kåkstad. Och visst, om någon kör omkring i en skruttbil kan det finnas anledning för polisen att kolla om bilen är trafiksäker, oavsett vem som kör den.

Jag frågar Lars Fredin hur han själv skulle vilja gå vidare.

– Att vi fortsätter med insatser så att den här gruppen får förtroende för myndigheter, säger han.

Ja, det låter som en rimlig inställning. Om vi vill sätta fast dem som eventuellt utnyttjar tiggare, så måste tiggaren veta att han eller hon kan få hjälp av polisen. I Rumänien är polisen en del av problemet. I Sverige kan polisen vara en del av lösningen.

Annons