Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienterare är ute efter din lägenhet

Arrangörerna av O-ringen jagar logi i privatbostäder åt de tusentals orienterare som invaderar Örebro nästa sommar.

Annons
Boende på Sörbyängen kan skaffa sig en extrainkomst genom att hyra ut till orienterare nästa sommar.

Det är rykande efterfrågan på villor och lägenheter nära Gustavsvik och möjligheterna till en skaplig extrainkomst är god.

O-ringen är ett megaarrangemang som väntas dra 25 000 besökare, varav 17 000 tävlande, till Örebro. Att inhysa denna befolkning är en utmaning.

Merparten kommer att bo på en särskilt iordningställd camping mellan Gustavsviks golfbana och bostadsområdet Ladugårdsängen, 3000 platser finns att tillgå för tält och husvagnar.

Men arrangörerna har nu börjat dammsuga Örebro på privatbostäder. I områdena närmast Oringenstaden, Ladugårdsängen, Sörby, Sörbyängen, Almby, Brickebacken och Adolfsberg har man delat ut flygblad.

Man kommer också att annonsera i pressen så småningom.

– Hittills har vi fått in 150 objekt varav 125 redan är bokade, säger Ann-Mari Wåhlander, chef för Oringenstaden. Det stora trycket kommer i vår. Målet är att få in 7-800 objekt.

Vill ha tak över huvudet

Från början dominerade campinglivet under O-ringen men tiderna förändras.

– Vi vet av erfarenheter från de senaste åren att folk vill bo med tak över huvudet, och vara oberoende av vädret.

Den som vill hyra ut sin bostad sista veckan i juli nästa år kan lista sig på O-ringens hemsida för en avgift av 500 kronor.

Arrangörerna har gjort upp ett standardkontrakt som bland annat anger en hyreskostnad på 1200 kr/fullvärdig säng under orienteringsveckan. Men hyran är en sak mellan avtalsparterna och Ann-Mari Wåhlander inser att priserna kan bli högre närmast tävlingscentrum.

Hon vill inte spekulera i några topphyror och vägrar avslöja de högsta hyror som hittills varit aktuella.

– Vi vill undvika att priserna trissas upp som de gjorde i Eksjö i fjol. Där drev media upp förväntningarna genom att skriva att man kunde tjäna storkovan på att resa bort en vecka och hyra ut sitt hus.

Några försökte krama ut fantasipriser. En 2:a bjöds ut för 15 000 kronor och en 1:a med en säng för 8 000 kronor. De blev outhyrda.

Anna-Mari Wåhlander menar att det är helt riskfritt att släppa in orienterare i sitt hem en vecka.

– Det har inte förekommit en enda incident, inte ett enda klagomål tidigare år. Orienterare är ordentligt folk.

Mer läsning

Annons