Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisarens herrar åtta - av 1 685 lag

Damernas niondeplats var ingen överraskning - men när OK Tisarens herrar i natt slog till med en åttondeplats i världens största orienteringsstafett var det en praktskräll.

Annons
Matthias Kyburz.

Hallsbergs- och Kumlaklubben hade hoppats slutade på 20:e plats i Tiomila för en dryg månad sedan och hade hoppats på en topp 15-placering Jukolakavlen, världens största orienteringsstafett, i år med 1 685 lag till start. Niondeplatsen i mål var dock bättre än någon hade trott.

Stafetten, som stratade 23.30 i går kväll i finska Vantaa, inleddes för Tisarens del av Magnus Persson som växlade till Daniel Attås först som 74:e lag, nästan sex minuter bakom täten.

Men Attås gjorde en riktig praktsträcka, var fjärde snabbast av alla och löpte upp Tisaren till tiondeplatsen. Johan Aronsson på tredjesträckan tappade till 16:e-platsen och när Tomas Hallman på fjärde växlade Jonas Merz på femte var laget nere på 19:e plats, till 17 minuter efter täten.

Men därifrån, under de tre sista sträckorna, sprang Tisarens tre schweizare jämnt med övriga världseliten. Jonas Merz förde upp laget till 13:e plats, stjärnskottet Matthias Kyburz var snabbast av alla på näst sista sträckan och förde upp laget till åttonde plats, en placering Matthias Merz på den långa sistasträckan klarade av att förvalta hela vägen in i mål.

Finska Kalevan Rasti tog hem segern efter nästan åtta timmars löpning, Malungs OK Skogsmårdarna tog andraplatsen drygt åtta minuter bakom medan Tiomilavinnarna, norska Halden, fick nöja sig med tredjeplatsen. Södertälje Nykvarn blev näst bästa svenska lag på femteplatsen och OK Tisaren blev tredje bästa svenska lag.

Mer läsning

Annons