Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Orimligt förlora jobbetför 25 år gammalt brott"

En kommunal chef fick sluta för att han mördade sin flickvän - för 25 år sedan.
– Har du sonat ditt brott ska du få en ny chans, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Den kommunala chefen dömdes till rättspsykiatrisk vård 1986 och blev friskförklarad ett år senare. När mordet blev känt för arbetsgivaren fick han avgå.

Att bli av med jobbet för ett 25 år gammalt brott vars straff är avtjänat är orimligt, enligt Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet.

– På 25 år har den här mannen förmodligen även hunnit bli en annan människa, säger han.

Att fallet inte är helt okomplicerat håller dock Jerzy Sarnecki med om.

– När det här avslöjas måste även andra hänsyn tas. Kan kommunen få problem om mannen är kvar och kan chefen ens fortfarande ägna sig åt sitt arbete, säger han.

Enligt Jerzy Sarnecki är det inte så ”mycket fel på kommunledningen som på samhället som inte kan glömma”.

Mannens bakgrund blev känd då namn och bild på mannen samt information om mordet lagts ut på en sajt på nätet.

– Människor har alltid varit missunnsamma och elaka mot varandra. De nya medierna gör det lättare att få fram uppgifter om personer och sprida dem, säger han.

Att information av det här slaget dyker upp på nätet ser Jerzy Sarnecki som ett problem för den personliga integriteten och han har inte mycket till övers för devisen ”en gång brottsling, alltid brottsling”.

– Det finns förslag från Sverigedemokraterna om att det ska läggas ut uppgifter på nätet om dömda sexualbrottslingar, säger han och fortsätter:

– Det strider mot rättsstatens principer.

Läs mer:

Mordet på Carina Olsson

Hög kommunal chef mördade sin flickvän