Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orkansäsong vid semesterns slut

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Lagom till att semestrarna börjat ta slut och hösten gjort sig påmind här hemma i Sverige så är Atlanten mitt i en helt annan säsong, nämligen orkansäsongen.

Den pågår vanligtvis från första juni till och med den sista november och i genomsnitt förekommer elva tropiska stormar på västra Atlanten under denna tidsperiod, varav sex når orkanstyrka, det vill säga vindar på minst 33 m/s.

I år förutspås säsongen bli något mer intensiv än vanligt och 6 – 10 av de tropiska stormarna väntas nå upp till orkanstyrka. Sannolikheten är 70 % att tre till sex av dessa blir mycket svåra och kan då vålla omfattande skador med vindhastigheter på över 50 m/s.

Först ut i år blev stormen Arlene som i slutet av juni drog in över Mexico med häftiga skyfall och orsakade översvämningar på många håll. Närmare 300.000 människor blev hemlösa och det har även rapporterats om dödsfall. Därefter dröjde det ända till andra halvan av juli innan stormarna Bret, Cindy och Don bildades ute på norra Atlanten och nu i augusti har vi på satellitbilderna kunnat se födelsen av Emily, Franklin och Gert.

Emily var den andra stormen som drog in över land, men skapade då inte förödelse i samma utsträckning som Arlene. Hittills har ingen av stormarna nått upp till orkanstyrka, men över halva orkansäsongen återstår ännu.