Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro på asylboendet i Stråssa

Fyra allvarliga händelser har drabbat tre olika asylboenden i norra länsdelen de senaste fyra veckorna.
Efter onsdagens händelser i Stråssa är de asylsökande oroliga.

Det är tyst och nästan folktomt utanför asylboendet i Stråssa. De flesta har åkt in till Lindesberg för utbildning i SFI, svenska för invandrare. I ett av fönstren sitter en man och röker. Jag vinkar och ett till ansikte sticker ut. Mannen håller upp en kaffekopp och gestikulerar åt mig att komma upp. I Andreis och Ivans hall finns ett märke på golvet som är svart av sot. Det var där rökbomben landade i onsdags kväll.

– Vi satt i köket när vi såg hur det började ryka från hallen, berättar Andrei.

Ivan plockade upp rökbomben och kastade ut den genom fönstret. Bara rök. Ingen smäll. Den här gången. Men Andrei och Ivan är inte rädda. De har varit med om värre saker innan de kom till Sverige.

– Det finns bra och dåliga människor överallt. Många svenskar är bra, men så finns det de som inte vill ha oss här, säger Andrei.

Ytterligare en rökbomb kastades in i lägenheten ovanför strax efteråt. Andrei berättar att grannarna hade blivit rädda och ringt polisen. Lägenheten var fortfarande fylld av rök, vilket gjorde att de inte kunde se ut, men de hörde någon ropa en känd nazistisk hälsningsfras följt av ”Go home to Africa”. Sedan hördes en bil starta med hög musik, och någon körde snabbt därifrån.

Elena bor i en annan lägenhet på asylboendet och är orolig.

– Vad händer om vi ligger och sover och det börjar att brinna nästa gång? Det är så mycket hat. Vad ska jag göra? undrar hon.

Röda korset har inte engagerat sig i bränderna på asylboendena i Lindesbergstrakten. Där trodde man att det var kommunens sak att erbjuda stöd och hjälp vid traumatiska upplevelser. Lindesbergs kommun gav svaret att de inte hade något med asylboendena att göra, och att det låg på Migrationsverkets bord.

Angela Gravheden, Migrationsverkets enhetschef i Lindesberg, förklarar hur de förhåller sig när liknande saker inträffar:

– Vi har inga rutiner med stödgrupper eller kuratorer, men vill de asylsökande ha stöd får de höra av sig och då tittar vi på varje enskilt fall.

Efter händelserna i Stråssa kommer boendepersonalen att ha ökad tillsyn och Angela Gravheden uppmanar de boende att ringa till polisen om något händer.

– Det här är oroväckande, vi hoppas att det rör sig om enskilda, isolerade händelser, säger hon.

Andrei och Ivan står vid spisen när jag lämnar dem. De är inte rädda. De har varit med om värre saker förut.

De asylsökande personerna i texten heter egentligen något annat.

Bränder på asylboenden

I sommar har flera bränder inträffat på asylboenden i norra länsdelen:

Den 22 juni anlades en brand i ett trapphus i Storå.

Den 2 juli antändes madrasser i ett flerfamiljshus på i Fellingsbro

Den 3 juli tände någon eld på en barnvagn i ett trapphus i Storå.

I slutet av juni rapporterade NA att Örebro län ligger högst upp i Brottsförebyggande rådets (BRÅ) undersökning när det gäller anmälningar med koppling till nationalsocialism eller högerextremism.