Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroande studie: Komposterbar plast bryts inte ner i havet

Plast i världshaven är ett växande problem. År 2050 väntas världshaven innehålla lika mycket plast som de innehåller fisk, räknat i ton. Redan år 2025 kommer det att finnas ett ton plast per tre ton fisk.
Att övergå till plast som är nedbrytbar om den komposteras är troligen inte heller någon lösning på problemet.

En ny studie visar att plast som bryts ner om den komposteras på land inte alls bryts ner om den hamnar i havet, utan blir kvar i hundratals år.

Studien har genomförts vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Orsaken till att komposterbar blir kvar i haven är att miljön, med väta och kyla, gör att nedbrytningen inte kommer igång på samma sätt som i en varm kompost med begränsad fuktighet.

Plastrester i havet, och i insjöar, äts upp av plankton, och förs sedan uppåt i näringskedjan. Plasten leder till skador på matsmältningssystemet med blockerade magar och tarmar, vilket försvagar eller dödar de drabbade arterna. Försämrad fortplantningsförmåga är också vanlig hos arter som får i sig plast.

Omkring 80 procent av de plastrester som hamnar i havet kommer från land. Mellan fem och 13 miljoner ton plast beräknas hamna i haven varje år. Och tillverkningen av plast i världen ökar kraftigt. På 50 år, från 1964 till 2014, har årsproduktionen vuxit från 15 till 311 miljoner ton.

Mer än 1300 olika arter är drabbade av plastföroreningar.

► Läs också:

Plastforskare i Örebro fick pris

I ett hav av plast: "Jag ska ingå i en besättning och samtidigt göra ett bra jobb som forskare"