Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsak till utvisning: 216 kronor för lite

Pizzabagaren Hüseyin Kizilca ska utvisas ur Sverige. Anledningen: Han tjänade 216 kronor för lite i månaden.
– Jag förstår inte hur man kan göra så här för några hundralappar, säger Hüseyin.

Hüseyin Kizilca är kurd och kom från Turkiet till Sverige i slutet av 2008. Han sökte asyl här eftersom han enligt egen uppgift var hotad av både sin egen och sin före detta frus släkt i hemlandet.

Jobb som pizzabagare

Fast Migrationsverket trodde inte på hans historia och beslutade att utvisa honom. Men under tiden som asylsökande hade Hüseyin lyckats få ett jobb som pizzabagare i Vedevåg i Lindesbergs kommun.

När avslaget på hans asylansökan kom kunde han därför ansöka om arbetstillstånd i Sverige.

– Jag var helt säker på att jag skulle få stanna eftersom jag trodde att jag uppfyllde alla krav, säger Hüseyin, med hjälp av tolk.

Var garanterad jobb

Precis som reglerna kräver hade han jobbat i ett halvår som asylsökande och var garanterad fortsatt arbete i minst ett år. Men det fanns ett problem som varken Hüseyin eller hans arbetsgivare visste om. Den anställde måste ha en lön som är i nivå med kollektivavtalet inom branschen.

Hotell- och restaurangfackets minimilön ligger på 18 216 kronor för heltid, men Hüseyin hade bara tjänat 18 000 det första halvåret.

Skillnaden – 216 kronor –gjorde att facket rekommenderade att hans ansökan skulle avslås.

"Jag förstår inte"

Eftersom Migrationsverket nästan alltid följer fackets rekommendation blev det också så. I slutet av mars fick Hüseyin beskedet att han skulle tvingas lämna landet.

– Jag förstår inte varför. Det handlar ju bara om 216 kronor, säger Hüseyin.

Hans arbetsgivare försökte ge honom mer lön retroaktivt, men det gick inte. Det spelade heller ingen roll att Hüseyin fick påökt till 21 000 kronor efter ett halvår.

Ska tjäna minst 13 000

Hüseyin hävdar att han först fick fel information av sin handläggare på Migrationsverket i Lindesberg.

I reglerna står det att en asylsökande som söker arbetstillstånd måste tjäna minst 13 000 kronor brutto. Regeln gäller exempelvis för den som har avtalsenlig lön och jobbar deltid.

– Min handläggare sa att det räcker att jag tjänar 13 000 kronor i månaden. Eftersom jag fick 18 000 kronor trodde jag att allt var okej.

Tolk hjälpte till

Handläggaren på Migrationsverket i Lindesberg håller inte med om att Hüseyin fick fel information. Hon säger att han fick ett informationsblad på svenska där det stod vilka krav som skulle uppfyllas.

– Vi gick igenom så mycket vi hann med hjälp av en tolk. Men den enskilde och framför allt arbetsgivaren har själva ansvaret att gå igenom informationen, säger hon.

Hüseyin jobbade ensam i pizzerian i Vedevåg. När ägaren, Shorshvan Ramadan, fick reda på att hans ende anställde skulle utvisas tvingades han arrendera ut verksamheten till en annan.

– Hüseyin gjorde ett bra jobb och han hade fått fortsätta arbeta hos mig, säger Shorshvan Ramadan.

Enda chansen

Men Hüseyin har redan klart med ett nytt jobb på en annan pizzeria.

– Han får jobba här bara han får tillstånd, säger ägaren som vill vara anonym.

Hüseyins enda chans är nu att söka ett vanligt arbetstillstånd. Men eftersom han inte längre räknas som asylsökande måste ansökan ske från utlandet. I praktiken betyder det att Hüseyin måste åka tillbaks till Turkiet.

– Jag kan inte åka dit eftersom jag lever under hot. Jag har en stor släkt och de vet precis var jag är och vad jag gör.

Uppgiven

I dag har han kvar sin adress i Vedevåg, fast i själva verket lever han nu gömd från myndigheterna. Men han har tre barn och i längden kommer det att bli svårt att hålla sig gömd.

Hüseyin rycker på axlarna och slår ut med armarna i en uppgiven gest.

– Jag vet inte vad jag ska göra nu.

Kraven som ska uppfyllas