Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-simmaren hyllar Kling: "Värd det här så otroligt mycket"

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Jonathan Kling fullbordade sin sannsaga med ett SM-silver på 50 meter fritt.Dessutom slog han OS-simmaren Göran Titus 27 år gamla distriktsrekord. Då passade Titus på att skicka en hälsning till Kling.

Örebroaren Göran Titus, nu 49, simmade OS både 1988 och 1992 och är sedan ett år tillbaka klubbchef i Örebro Simallians.

Men nu är han inte längre snabbast i distriktet genom tiderna. När Jonathan Kling, 22, på söndagen tog hem SM-silver på 50 meter fritt slog han både Titus distriktsrekord 23,08, och legendarens personliga rekord 22,97, noterat när Titus i slutet av karriären tävlade för Karlskrona.

Något Kling själv var mycket medveten om när han satte handen i kaklet och tittade upp på resultattavlan och såg tiden: 22,95.

– Göran var här i går, och det sista han sa var: ”22,97, 22,97”. Och han skrev sms till mig före loppet i dag också. Han har triggat mig hela veckan, säger Kling.

Titus följde lördagens rekordlopp via tv, och var bara glad över att äntligen få se sina gamla tider raderade ur historieböckerna.

– Det var verkligen på tiden, och extra roligt att det var en kille som Jonathan som fick göra det. Han är värd det här så otroligt mycket. Han har haft det trassligt med skador men hittat glädjen på nytt, och det finns mycket mer tid att plocka om han har motivationen att satsa, säger Titus.

Ja, ni kan säkert bakgrunden vid det här laget: Axelskador och motivationsbrist gjorde att Kling la av med simningen efter EM-debuten 2013 och flyttade till Ungern för att studera till fysioterapeut. Först i torsdags gjorde han comeback på allvar, när SM drog i gång i Norrköping, och på lördagen skrev han ett nytt kapitel i sannsagan om sig själv när han tog karriärens första SM-medalj.

Trots att han bara simmat ett par pass i veckan under våren är Kling redan bättre än 2013, både tids- och placeringsmässigt.

– Jag tror mycket handlar om nerver. Förr var jag för aggressiv i simningen, nu är jag väldigt avslappnad och har kul. Vi satt faktiskt och skrattade i callroom före loppet, berättar Kling.

Helsingborgs Christoffer Carlsen tog guldet på 22,66, Neptuns veteran Petter Stymne bronset på behörigt avstånd, nästan fyra tiondelar bakom Kling på tiden 23,34.

Succén i SM-veckan gör att Kling nu väljer att satsa vidare, först mot kortbane-SM i Stockholm 4–8 november som är uttagningstävling till VM i Windsor i december.

– Jag har fått en oerhörd mersmak, klart det är jätteintressant att försöka ta en VM-plats i lagkapp. Men det viktigaste är att jag fortsätter gå in med samma avslappnade attityd och behåller glädje, säger Kling.