Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oseriöst att avsätta Hultqvist

Det är välkänt att säkerhetsläget i vårt närområde över tid har försämrats, och att flera tidigare regeringar inte prioriterat försvaret. Sedan socialdemokraterna och miljöpartiet bildade regering 2014 har försvaret fått en ny inriktning. Försvarsmaktens operativa förmåga att försvara landet prioriteras och cirka 17 miljarder kronor har tillförts försvaret. Det är en tydlig investering i Sveriges säkerhet.

Under Peter Hultqvist tid som försvarsminister har han varit drivande i att vända utvecklingen i försvarsmakten, stärkt Sveriges försvarsförmåga och återinfört värnplikten. I försvaret ­behövs utbildade och övade officerare, gruppchefer, soldater och sjömän. När den ­tidigare borgerliga regeringen förhastat beslutade att avskaffa värnplikten varnade vi för konsekvenserna och fick tyvärr rätt i många av våra farhågor. Med den bakgrunden valde den socialdemokratiskt ledda regeringen att återaktivera värnplikten. Det ger en långsiktig stadga och stabilitet i Försvarsmakten och är en viktig säkerhetspolitisk signal där vi tydligt visar hur vi vill öka vår militära förmåga.

Med Peter Hultqvist som försvarsminister har Sverige fått breda politisk överenskommelser om försvaret. Det är bra för vårt land och det ska alla partier som ingått i dessa överenskommelser ska ha en eloge för.

Med detta som bakgrund är det smått obegripligt att de borgerliga partierna vill rikta en misstroendeförklaring mot försvarsministern som inte har haft ansvar för Transportstyrelsen eller ­ansvar för den myndighet som bedrev tillsyn.

En misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist är enligt min mening helt missriktad. Detta riskerar att ställa Sverige i en mycket allvarlig situation.

Dessutom gör man det med stöd av Sverigedemokraterna, vars säkerhets­politiska omdöme kraftigt kan ifrågasättas. Misstroendeförklaringen skulle dessutom ske mitt under den stora försvarsvarsmakts­övningen AURORA 17 där Sverige deltar. Och kanske ännu värre, samtidigt som den stora ryska militär­övningen ZAPAD.

Försvarspolitik är alldeles för viktig för att bli en del av ett inrikespolitiskt spel. Därför måste jag vända mig direkt till er Lotta Olsson (M) och Lars-Axel Nordell (KD). Är ni beredda att ställa Sverige inför ett säkerhetspolitiskt mycket problematiskt läge i höst genom att rösta för en misstroendeförklaring mot en väl ansedd och mycket kompetent förvarsminister?

Eva-Lena Jansson (S)

Riksdagsledamot Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel