Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oset får internationell utmärkelse

Regeringen har utsett Oset i Örebro till en våtmark med internationell betydelse.

2 februari är den internationella våtmarksdagen. I samband med det har regeringen utsett ytterligare två svenska våtmarker med internationell betydelse. Så kallade Ramsarområden.

En av dem är Oset i Örebro.

"Arbetet med att skydda, restaurera och anlägga nya våtmarker ger resultat, både med fina rekreationsområden och bättre miljö" säger Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister i ett pressmeddelande.

Våtmarker i Sverige och i övriga världen tillhör landets mest artrika miljöer och står för en rad ekosystemtjänster som vattenrening, livsmedel och friluftsliv. Genom sin förmåga att binda in koldioxid är de också viktiga för klimatet.

Det andra våtmarksområdet som utsågs på måndagen var Sikåsvågarna i Jämtland.

Sverige är en aktiv part i den internationella våtmarkskonventionen som

antogs den 2 februari 1971 i staden Ramsar i Iran. Konventionen brukar därför kallas Ramsarkonventionen. Den 2 februari har utsetts till den internationella våtmarksdagen.

Andra våtmarker

I Örebro kommun finns flera våtmarker som restaurerats eller skapats under de senaste årtiondena. Det är bland annat Oset och Rynningeviken vid Hjälmaren. Det är också Kvismaren och Tysslingen och det nybildade våtmarksområdet Boglundsängen mellan Örebro och Lillån.

I länet för övrigt finns flera områden där det finns förutsättningar för att sticticus-myggan ska föröka sig i stora mängder. Längs Järleån finns flera områden som ofta översvämmas. Detsamma gäller området runt Svartåns övre lopp kring sjön Teen.

(NA)