Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK avslutade med kryss efter Ayaz iskalla klassmål: "En bra prestation"

ÖSK spelade 1–1 mot danska AGF Aarhus i den sista matchen i Atlantic cup under Portugallägret.

ÖSK hade hoppats på att få testa provspelaren Isaac Vorsah i placeringsmatchen, om femte pris, mot Aarhus. Men ghananen har varit sjuk ända sedan han anlände till hotellet i Lagos i lördags och redan på onsdagsmorgonen följde han med sportchefen Magnus Sköldmark till flyget i Faro för hemresa. Provspelet rann ut i sanden.

– Det blev inte alls som ÖSK eller han själv räknat med. Jag vet faktiskt inte vad som händer nu, säger ÖSK:s assisterande tränare Axel Kjäll.

Istället bildade Michael Almebäck mittbackspar tillsammans med Brendan Hines-Ike mot Aarhus, trots att Almebäck egentligen var avstängd efter utvisningen mot Jablonec.

– Schysst av tävlingsledningen och motståndarna att vi fick tillåtelse att använda oss av honom. Och positivt för oss att Michael och Brendan fick matchminuter tillsammans, säger Kjäll.

Ferhad Ayaz gav ÖSK ledningen efter ett riktigt klassmål i 29:e minuten.

Ayaz, som spelar med stort självförtroende, rann rakt igenom Aarhus försvar innan han iskallt prickade in 1–0 på Estádio Municipal de Albufeira. Han avslutade med att vinkla in bollen förbi utrusande målvakten Aleksandar Jovanovic, stolpe in.

– Jättefint mål av Ayaz, en bra prestation, säger Kjäll.

1–0 stod sig fram till sista sekunden i första halvleken. I den andra övertidsminuten nickade mittbacken Alexander Juel in 1-1 efter en frispark. Oscar Jansson tippade skottet från Björn Daniel Sverrisson i underkanten av ribban men Juel var alltså framme och stötte in returen.

I andra halvleken fick ÖSK mest ägna sig åt försvarsfotboll. De svartvita hade då några enstaka lägen, bland annat ett skott utanför av Michael Omoh.

– Vi hade sämre passningsspel i andra halvleken och sista halvtimmen fick vi mest ägna åt försvarsspel och gjorde det ganska bra, konstaterar Kjäll.

Bästa chansen att avgöra fick Aarhus inhoppare Michael Zacho i slutminuterna men ÖSK:s målvakt Oscar Jansson rusade ut och räddade.

Axel Kjäll var på det stora hela nöjd med insatsen.

– Sett över 90 minuter är insatsen i den här matchen den kanske mest stabila av de tre matcher vi spelat här i Portugal, tycker Axel Kjäll.

I ÖSK gjorde två spelare comeback efter långtidsskador.

Victor Sköld, som åkte på en hjärnskakning före jul, fick chansen från start i anfallet.

– Jag är jättenöjd med hans insats. Han kunde och ville säkert spela mer än 45 minuter, säger Kjäll.

– Med Victor fick vi lite mer tyngd där uppe och han fajtades så att vi kunde vinna fler andrabollar.

I 84:e minuten fick även Patrik Haginge hoppa in. Haginge slet av hälsenan i somras och har sedan kämpat hårt för att ta sig tillbaka till fotbollsplanen.

– Det har varit lite upp och ner för "Hagge", vissa perioder har det känts jättebra och sista tre träningarna har han kunnat gå för fullt. Det var roligt för honom att få känna på spel och i och med att han kom in fick alla i vår trupp matchminuter under lägret, påpekar Kjäll.

Eftersom ÖSK skulle med flyget direkt efter matchen genomfördes ingen straffsparksläggning. ÖSK slutade därmed på delad femte plats i turneringen. Vann gjorde kroatiska Rijeka efter 3–0-seger i finalen mot Jablonec.

Nästa match för ÖSK spelas den 18 februari på Behrn arena. Då väntar Åtvidaberg i den första gruppspelsmatchen i svenska cupen.