Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK-backen drömmer om EM: "En morot"

Han fick chansen i Lars Lagerbäcks succélandslag. Nu drömmer ÖSK:s isländske vänsterback om sommarens EM.– Det är helt klart en morot, säger Logi Valgardsson.

Islänningen fick chansen efter nyår när förbundskapten Lars Lagerbäck samlade en trupp och åkte till Förenade arabemiraten för läger och två landskamper.

Den första matchen mot Finland slutade med 1-0-seger. Detta sedan Logi Valgardsson redan i den 16:e minuten svarat för en snygg framspelning, via en tunnel, till målskytten Arnor Ingvi Traustason. Trots att Lars Lagerbäck gjorde hela sex byten i matchen fick 27-åringen spela 90 minuter.

– Det var jättekul att vara med. Bra att veta de tänker på mig. Då vet jag att jag kan vara aktuell inför EM, säger han.

I den andra matchen mot hemmanationen blev det ingen speltid. Men då var halva laget utbytt.

– Jag är nöjd med min prestation och tycker jag fick chansen att visa vad jag kan.

Island har varit något av en sensation i fotbolls-Europa under EM-kvalet. Nationen har för första gången avancerat till ett slutspel. Och trots den tuffa konkurrensen lever nu hoppet om en sommar i Frankrike för ÖSK:s vänsterback.

– Det här påverkade i alla fall mina möjligheter positivt. I bakhuvudet tänker man lite på EM även om jag inser det kommer bli svårt. Men det är en morot inför den här säsongen, ler han.

Logi var ordinarie i landslaget hösten 2011, och spelade då tre EM-kvalmatcher från start, men har sedan 2012 bara gjort en enda landskamp, mot Kanada under januariturnén 2015. Ett EM-slutspel skulle förtås bli en helt ny nivå.

– Jag kan inte tänka för mycket på det. Men jag tar med mig en hel del från det här lägret. Jag lärde mig mycket och det gav självförtroende för fortsättningen. Och jag vet de tänker på mig, att de kommer kolla mig. Det gäller vara på tårna. Om det inte blir EM är det inte hela världen men det vore förstås jätteroligt.

Att Lars Lagerbäck nått närmast ikonstatus på Island råder ingen tvekan.

– Han får jättestor respekt. Alla ser upp till honom. Både spelarna och vanligt folk.

Hade du något samtal med honom?

– Nej, men han snackar inte så mycket individuellt med spelarna. Men han är bra.

Logi Valgardsson var tillbaka i Örebro när träningen drog igång den här veckan. Och i dag lördag väntar årets första match med ÖSK när Djurgården gästar Behrn arena. Och en helt annan utmaning.

– Allt har känts jättebra under träningarna men det är lite kallare här än i Abu Dhabi, ler han.

2016 blir Logi Valgardssons andra år i ÖSK-tröjan.

– Det känns bra gå in i ny säsong. Nu vill jag att laget når högre och att jag gör bättre ifrån mig individuellt.

Du var inte nöjd med din egen insats ifjol?

– Nej, jag vet att jag har mer i mig än jag visade.

Ett första tillfälle kommer i dag mot allsvenska kollagan Djurgården.